Quiche z kurczakiem z rosołu

quiche z kurczakiem z rosołu

Często gotuję rosół lub bulion, ale jakoś nie za bardzo lubie mięso z rosołu i często mam problem co z niego zrobić. Ale już kilka pomysłó zrealizowałam, pewnie pojawią się w dalszym czasie na tym blogu. Na dzisiaj mam przepis na quiche, czyli zapiekankę jajeczno śmietanową na kruchym cieście a do nadzienia użyłam właśnie mięso z kurczaka z rosołu.

Quiche z kurczakiem z rosołu składniki

Danie z wykorzystaniem mięsa z rosołu składniki:

  • Ciasto
  • jajko
  • łyżka mleka 
  • 150g masła
  • 250g mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • Nadzienie: 
  • mięso z rosołu, u mnie są to zazwyczaj dwa udka
  • 500 ml śmietany 30%
  • 4 jajek
  • 1 cebula czerwona

Quiche z kurczakiem z rosołu wykonanie

Danie z wykorzystaniem mięsa z rosołu wykonanie:

Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijać! Piec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.Po upieczeniu ciasto zostawić na moment do przestygnięcia i zabrać się za przyrządzenie.

Kurczaka kroimy w kostkę przekładamy na patelnię i smażymy na oliwie z oliwek. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, ostrą, słodką papryką, curry (nie szczędzić przypraw!) sosem worcester. Cebulę kroimy w piórka, mieszamy z kurczakiem, nie smażymy już, przekładamy całość na upieczoną tartę. Jajka mieszamy ze śmietaną za pomocą rózgi, doprawiamy zdrowo solą, pieprzem, gałką muszkatołową i słodką papryką. Masę wylewamy na tartę. Pieczemy w 180 stopniach od 30 do 40 minut. Wierzch powinien być zrumieniony a masa jajeczna ścięta. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.