Chałka z kruszonką

Idealna na śniadanie

Dzisiaj zapraszam Was na pyszną drożdżową, lekko słodką chałkę z kruszonką. Jest puszysta, mięciutka i nie sposób powstrzymać się od smakowania jej jeszcze na ciepło. Jeśli nie lubisz kruszonki, możesz ją pominąć, lub posypać bułkę np.makiem. Do ciasta dodałam cukier wanilinowy by urozmaicić smak, ale ten również nie jest konieczny. Taka chałka posmarowana dżemem lub miodem, to uczta dla podniebienia i przepyszne śniadanie. Polecam.

Składniki :

Rozczyn :

  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka mąki

Ciasto

  • 4 szklanki mąki tortowej
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 50 g masła lub palmy
  • 3 łyżki cukru

Do ciasta możesz też dodać cukier wanilinowy lub skórkę otartą z cytryny.

Kruszonka

  • 4 łyżki mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła
Składniki na chałkę drożdżową

Wykonanie :

Nastawiamy rozczyn aby zaczął pracować, w czasie gdy my będziemy przygotowywać pozostałe składniki. Drożdże wkruszamy do garnuszka, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy mąkę i cukier po czym dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i zabieramy się za pozostałe składniki. Masło lub palme roztapiamy na malutkim ogniu, tak aby nie zagotować. Ja najczęściej rozpuszczam do połowy, druga część rozpłynie się już poza ogniem, pod wpływem ciepła garnka i zawartości . Korzystając z czasu, gdy drożdże rosną a masło stygnie, przygotowujemy kruszonkę, łącząc wszystkie składniki przecierając je w palcach. Do miski wrzucamy mąkę, jajka, cukier i sól a następnie rozczyn (po ok. 15 min. powinien mieć lekko piankową konsystencję). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego, dodając stopniowo lekko przystudzone masło. Wyrabiamy do połączenia składników a następnie odkładamy pod ściereczką do wyrośnięcia, na około godzinkę. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 kawałki i tworzymy z nich wałeczki. Moje uformowałam z cieńszymi końcami aby nadać chałkom ciekawszy kształt. Zaplatamy dwie chałki, każdą z dwóch wałków. Na blaszce od piekarnika lub blaszce do ciasta , wyścielamy papier do pieczenia, układamy chałki i odstawiamy na ok.15 min. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni, wkładamy blaszkę z bułkami i pieczemy 30 min. bez termoobiegu.

SMACZNEGO

Chałka drożdżowa
Chałka z kruszonką
Słodka chałka na śniadanie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *