Zapraszam Was dzisiaj na pyszną, domową i najprostszą jaką robiłam, drożdżówkę z owocami. Przygotowanie tej drożdżówki nie wymaga wiele czasu, gdyż możemy pominąć czas wyrastania. Śmiało mogę powiedzieć, że poradzą z nią sobie panowie, którzy pichcić nie lubią. Można dodać do niej dowolne owoce, świeże lub mrożone a także rodzynki, żurawinę czy też kokos. Kombinujcie i przygotujcie taką, która zadowoli Waszą rodzinę.
SKŁADNIKI :
Rozczyn :
- 50g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki
- 3/4 szkl mleka
CIASTO
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szczypta soli
- Owoce (u mnie 1 jabłko i garść malin)
KRUSZONKA
- 100g masła lub palmy
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
WYKONANIE :
Przygotowujemy rozczyn: drożdże mieszamy z cukrem a następnie dodajemy mąkę i letnie ale nie gorące mleko. Odstawiamy pod ściereczką na czas przygotowania pozostałych składników. Rozczyn po ok 15 min powinien zmienić strukturę w delikatną piankę.
Do miski wrzucamy jajka z cukrem, ucieramy a następnie dodajemy mąkę przesiewając ją przez sito. Cały czas mieszając, ja użyłam robota z końcówką do ciasta drożdżowego, wlewamy olej i na sam koniec rozczyn. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Przygotowane ciasto wlewamy do blaszki o wymiarach 30/20cm, wyściełanej papierem do pieczenia i posypujemy owocami. Składniki na kruszonke łączymy ze sobą, ucierając w palcach tak by utworzyły się charakterystyczne grudki. Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok 45 min.