Kaszanka zazwyczaj kojarzy nam się z sezonem grillowym i chyba właśnie w tej formie lubimy ją najbardziej. Ale poza sezonem, także możemy przyrządzić posiłek z jej udziałem i właśnie dzisiaj pokaże, w jakiej formie zagościła u nas. Zapiekanka z kaszanką to syty posiłek z dodatkiem ziemniaków, dlatego ja podałam go na obiad. Obowiązkowo w towarzystwie musztardy i surówki- wybrałam taką z kiszonej kapusty. Puree ziemniaczane na zapieknce jest bardzo delikatne, możesz dodać do niego cebulkę lub przysmażony boczek a danie nabierze intensywność. Polecam szczególnie męskiemu gronu ?
Składniki :
- 500g kaszanki
- 700g ziemniaków
- 1 cebula
- 70g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- Sól, pieprz
Wykonanie :
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w wodzie do miękkości z dodatkiem soli. Możesz też wykorzystać ziemniaki z poprzedniego dnia z obiadu. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę- jeśli nie masz odpowiedniego przyrządu, możesz zblendować lub ubić. Do ziemniaczanego purre dodajemy jajko, 2 łyżki masła (pozostałe użyjemy później) i mleko. Jeśli chcesz możesz dodać np.pieczony boczek lub cebulkę (nie ujęte w składnikach). Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Cebulke siekamy w kostkę i podsmażamy z dodatkiem soli i pieprzu. Kaszanke obieramy ze skóry, kroimy w plastry i wykładamy na dnie naczynia żaroodpornego, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na warstwę z kaszanki wykładamy cebulkę,a na wierzch masę ziemniaczaną. Całość posypujemy tartą bułką i startym zimnym masłem. Masło możesz również ułożyć pokrojone w plastry. Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 min-na złoty kolor.
Smacznego