Smaczna, chrupiąca, kolorowa sałatka tatarska to super dodatek do różnego rodzaju wędlin i pieczonych mięs. Sprawdzi się ona na każdej imprezie czy przyjęciu rodzinnym. Sałatka tatarska robiona jest na wzór sosu tatarskiego, czyli z warzyw marynowanych w zalewie octowej. W moim przypadku są to ogórki konserwowe, papryka i grzybki leśne. W przepisie na sałatkę tatarską są marynowane grzyby leśne, ale można je zastąpić pieczarkami. Przygotowując tę sałatkę musimy dokładnie odsączyć wszystkie składniki z zalewy, aby nie była ona zbyt rzadka. Gorąco polecam przygotować ją na kolację, śniadanie lub imprezę! Jest przepyszna!
Sałatka tatarska – składniki:
- 1 puszka (170 g) zielonego groszku
- 1 puszka (170 g) kukurydzy konserwowej
- 4 małe ogórki konserwowe
- 1 słoiczek papryki w zalewie octowej
- 1 słoiczek grzybków marynowanych w zalewie octowej
- 3 jajka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- pieprz do smaku
Sałatka tatarska – przygotowanie:
- Jajka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, wstawiamy na gaz i gotujemy na twardo (około 8-10 minut od zagotowania wody). Zdejmujemy z ognia, wylewamy ciepłą wodę i zalewamy zimną. Skorupki stukamy i odstawiamy jajka do wystudzenia.
- Jajka obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy musztardę, majonez, skrapiamy sokiem z cytryny (lub octem jabłkowym). Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Całość mieszamy. Odstawiamy.
- Grzybki wyjmujemy ze słoiczka, dokładnie odsączamy na sitku i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, w której będziemy robić sałatkę tatarską.
- Paprykę odsączamy dokładnie na sitku. Kroimy w kostkę i dodajemy do grzybków.
- Ogórki wyjmujemy z zalewy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
- Groszek i kukurydzę konserwową odcedzamy z zalewy, na sitku przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Przesypujemy do miski.
- Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy do pozostałych składników.
- Ugotowane białka jajek kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
- Do miski z sałatką tatarską przekładamy przygotowany wcześniej sos majonezowy z żółtkami. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odkładamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.