Sałatka tatarska

Smaczna, chrupiąca, kolorowa sałatka tatarska to super dodatek do różnego rodzaju wędlin i pieczonych mięs. Sprawdzi się ona na każdej imprezie czy przyjęciu rodzinnym. Sałatka tatarska robiona jest na wzór sosu tatarskiego, czyli z warzyw marynowanych w zalewie octowej. W moim przypadku są to ogórki konserwowe, papryka i grzybki leśne. W przepisie na sałatkę tatarską są marynowane grzyby leśne, ale można je zastąpić pieczarkami. Przygotowując tę sałatkę musimy dokładnie odsączyć wszystkie składniki z zalewy, aby nie była ona zbyt rzadka. Gorąco polecam przygotować ją na kolację, śniadanie lub imprezę! Jest przepyszna!

Sałatka tatarska – składniki:

  • 1 puszka (170 g) zielonego groszku
  • 1 puszka (170 g) kukurydzy konserwowej
  • 4 małe ogórki konserwowe
  • 1 słoiczek papryki w zalewie octowej
  • 1 słoiczek grzybków marynowanych w zalewie octowej
  • 3 jajka
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • pieprz do smaku
Sałatka tatarska

Sałatka tatarska – przygotowanie:

  1. Jajka wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 1/2 łyżeczki soli, wstawiamy na gaz i gotujemy na twardo (około 8-10 minut od zagotowania wody). Zdejmujemy z ognia, wylewamy ciepłą wodę i zalewamy zimną. Skorupki stukamy i odstawiamy jajka do wystudzenia.
  2. Jajka obieramy, przekrawamy na pół, wyjmujemy żółtka, przekładamy do miseczki i rozdrabniamy widelcem. Następnie dodajemy musztardę, majonez, skrapiamy sokiem z cytryny (lub octem jabłkowym). Doprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Całość mieszamy. Odstawiamy.
  3. Grzybki wyjmujemy ze słoiczka, dokładnie odsączamy na sitku i kroimy w kostkę. Przekładamy do miski, w której będziemy robić sałatkę tatarską.
  4. Paprykę odsączamy dokładnie na sitku. Kroimy w kostkę i dodajemy do grzybków.
  5. Ogórki wyjmujemy z zalewy, kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki.
  6. Groszek i kukurydzę konserwową odcedzamy z zalewy, na sitku przelewamy zimną wodą i dokładnie odsączamy. Przesypujemy do miski.
  7. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno kroimy. Dodajemy do pozostałych składników.
  8. Ugotowane białka jajek kroimy w kostkę. Przekładamy do miski.
  9. Do miski z sałatką tatarską przekładamy przygotowany wcześniej sos majonezowy z żółtkami. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Miskę przykrywamy i odkładamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.