Sałatka ziemniaczana z boczkiem

sałatka ziemniaczana z boczkiem

Sałatka ziemniaczana z boczkiem, to bardzo sycące danie, które często przygotowuje na kolacje. Nie robię dużo sałatek z dodatkiem ziemniaków, zazwyczaj przygotowuję sałatkę warzywną, sałatkę śledziową albo właśnie jak teraz sałatkę ziemniaczaną z boczkiem. Bardzo lubię jej smak, nie zjadam jej dużo, bo i ziemniaki i boczek mają sporo kalorii. Świetnie nadaje się również do pracy, jeśli chcemy zjeść coś sycącego a nie mamy możliwości odgrzania obiadu w piekarniku czy mikrofalówce.

Składniki na sałatkę ziemniaczaną z boczkiem

  • 700 g ziemniaków dowolnej odmiany, jednak najlepsze będą sałatkowe
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula bądź 1/2 większej cebuli
  • 5 ogórków kiszonych
  • kilka listków natki pietruszki
  • sól, pieprz

Składniki na sos majonezowy

  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki musztardy delikatesowej
sałatka ziemniaczana z boczkiem

Sałatka ziemniaczana z boczkiem – Wykonanie

Sałatka ziemniaczana z boczkiem to inaczej sałatka ciosana. Kawałki warzyw są sporej wielkości, nie są one ani tej samej wielkości ani w tym samych kształcie. Jest to taka sałatka chłopska sycąca dzięki zawartości ziemniaków i boczku.

Ziemniaki wybieraj jak najmniejsze. Dokładnie umyj, wyszoruj skórkę. Ugotuj w mundurkach w wodzie z niewielkim dodatkiem soli. Gotuj do miękkości. Po ugotowaniu pozostaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki obierz ze skórki, pokrój na spore kostki.

Boczek pokrój na cienkie podłużne paski. Na rozgrzaną, suchą patelnie wrzuć boczek i smaż do czasu, aż paski boczku będą lekko chrupiące a tłuszcz się wytopi.

Ogórki kiszone pokrój w kostkę, zlej nadmiar soku.

Cebulę obierz z łupiny i pokrój na półtalarki.

Pietruszkę poszatkuj drobno.

Następnym krokiem jest przygotowanie sosu. Wszystkie składniki sosu włóż do miseczki, wymieszaj dokładnie do uzyskania jednolitej konsystencji.

W misce bądź płaskim półmisku układaj składniki jeden na drugim. Na początku ziemniaki, posól je i popieprz. Kolejno układaj ogórki, cebulę, boczek. Na wierzch nalej sporą ilość sosu. Posyp poszatkowaną pietruszką.

Sałatka jest przepyszna zaraz po zalaniu sosem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.