Zupa serowa jest nieskomplikowana i bardzo szybka w wykonaniu. Gotowana na bulionie warzywnym, w mojej wersji z dodatkiem serka topionego i pleśniowego. Dzięki takiej odmianie serów, jest przyjemnie kremowa i sycąca. Polecam ją zarówno na obiad jak i kolację z dodatkiem grzanek, tostów lub bułeczki. Można też dodać do zupy lane kluski.
Składniki :
- Por biała część
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu
- 2 opakowania serka topionego śmietankowego (2 po 90g)
- 1 opakowanie sera pleśniowego Lazur (100g)
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypior do dekoracji
Wykonanie :
Por kroimy w półplasterki, czosnek siekamy i wrzucmy warzywa do garnka z odrobiną masła lub oleju rzepakowego. Kiedy wszystko się lekko zarumieni, wlewamy bulion i wkładamy pokrojone na mniejsze kawałki sery. Gotujemy do momentu rozpuszczenia się sera i dopiero potem doprawiamy. Ilość soli jest zależna od słoności sera. Zupę zagotowujemy. Podajemy w towarzystwie chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa.