Kurczak z szpinakiem i cukinią

kurczak z szpinakiem i cukinią

Czas na coś dla fanów zdrowych i szybkich posiłków. Drobiowe mięsko w zielonym towarzystwie cukinii i szpinaku , podany z sycącym makaronem to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Nasze dzieci bardzo polubiły „kurczaka na zielono” ,mam nadzieje że zagości też na Waszym stole. Z podanych składników otrzymałam posiłek dla 2 dorosłych i 3 dzieci. Makaron można wymienić na ryż , zaś śmietankę na mleko kokosowe. Smacznego

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • Cukinia (ok 300g)
  • Szpinak mrożony rozdrobniony (1 op. 450g)
  • pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (lub mleko kokosowe)
  • Mozarella(Opakowanie 1 kulka)
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli.
  • Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy papryką słodką, czosnkiem, kurkumą , solą oraz pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy mięso.
Kurczak
  • Kiedy mięso uzyska złoty kolor , wrzucamy szpinak i startą na tarce cukinię. Smażymy do momentu zredukowania się wody, która wypłynęła z warzyw i zdejmujemy na moment z ognia.
  • Na patelnie cienkim strumieniem wlewamy śmietankę, cały czas mieszając.
  • Na powrót ustawiamy patelnie na małym palniku i dodajemy mozzarelle, rozdrabniając ją w dłoni na mniejsze kawałki.
  • Całość gotujemy jeszcze przez chwilkę do połączenia składników i odpowiedniej miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem .
  • Pod koniec dodajemy ugotowany makaron.
Smażymy kurczaka
Cukinia i szpinak
Wlewamy śmietankę
Dodajmy mozzarelle
Danie jednogarnkowe z szpinakiem
Kurczak z cukinią i szpinakiem
Makaron z szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *