Czas na coś dla fanów zdrowych i szybkich posiłków. Drobiowe mięsko w zielonym towarzystwie cukinii i szpinaku , podany z sycącym makaronem to moja propozycja na dzisiejszy obiad. Nasze dzieci bardzo polubiły „kurczaka na zielono” ,mam nadzieje że zagości też na Waszym stole. Z podanych składników otrzymałam posiłek dla 2 dorosłych i 3 dzieci. Makaron można wymienić na ryż , zaś śmietankę na mleko kokosowe. Smacznego
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- Cukinia (ok 300g)
- Szpinak mrożony rozdrobniony (1 op. 450g)
- pół szklanki słodkiej śmietanki 12% (lub mleko kokosowe)
- Mozarella(Opakowanie 1 kulka)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- sól, pieprz do smaku
Wykonanie:
- Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu z dodatkiem soli.
- Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę, następnie przyprawiamy papryką słodką, czosnkiem, kurkumą , solą oraz pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy mięso.
- Kiedy mięso uzyska złoty kolor , wrzucamy szpinak i startą na tarce cukinię. Smażymy do momentu zredukowania się wody, która wypłynęła z warzyw i zdejmujemy na moment z ognia.
- Na patelnie cienkim strumieniem wlewamy śmietankę, cały czas mieszając.
- Na powrót ustawiamy patelnie na małym palniku i dodajemy mozzarelle, rozdrabniając ją w dłoni na mniejsze kawałki.
- Całość gotujemy jeszcze przez chwilkę do połączenia składników i odpowiedniej miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem .
- Pod koniec dodajemy ugotowany makaron.