Drożdżówki z rabarbarem/truskawkami

ciastko z rabarbarem

Kto nie lubi świeżutkich drożdżówek, zwłaszcza jeśli wpadają w nie sezonowe owoce. Rabarbar zaczyna przyciągać nasz wzrok w warzywniakach, więc dziś przychodzę z pomysłem na jego wykorzystanie. Jeśli jednak za nim nie przepadasz,możesz użyć np. truskawek. Na te sezonowe jeszcze czekamy więc dzisiaj użyłam mrożonych. Tradycyjne okrągłe drożdżówki nadziane owocami i obsypane kruszonką. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po wyrośnięciu jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Drożdżówki z owocami – Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 120 ml letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 80 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 4 gałązki rabarbaru lub inne owoce
  • żółtko lub mleko do smarowania drożdżówek

Kruszonka

  • 1 szklanka mąki
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła lub palmy

Drożdżówki z owocami – Wykonanie:

  • Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
  • Masło roztapiamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego.
  • Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz .
  • Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części i formujemy w bułeczki. Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i przykrywamy na chwilkę ręczniczkiem. W tym czasie przygotowujemy owoce i kruszonkę.
  • Składniki na kruszonkę łączymy w misce przecierając palcami tak by tworzyły się „grudki”. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki.
  • W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki, wyciskamy wgłębienie na owocem. Aby ciasto nie przywierało do naczynia, można zanurzać je w mącę.
  • Do wgłębień nakładamy owoce. Jeśli trafił nam się kwaśny owoc, można dodatkowo posypać cukrem.
  • Drożdżówki smarujemy żółtkiem lub mlekiem (w przypadku żółtka będą ciemniejsze) i posypujemy kruszonką.
  • Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min.
drożdżówki
owoce
kruszonka
wersja z tuskawkami
ciastko z rabarbarem
drożdżówki z owocami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *