Kto nie lubi świeżutkich drożdżówek, zwłaszcza jeśli wpadają w nie sezonowe owoce. Rabarbar zaczyna przyciągać nasz wzrok w warzywniakach, więc dziś przychodzę z pomysłem na jego wykorzystanie. Jeśli jednak za nim nie przepadasz,możesz użyć np. truskawek. Na te sezonowe jeszcze czekamy więc dzisiaj użyłam mrożonych. Tradycyjne okrągłe drożdżówki nadziane owocami i obsypane kruszonką. Ciasto początkowo wydaje się kleiste, ale po wyrośnięciu jest idealne i bardzo przyjemnie się z nim pracuje . Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Drożdżówki z owocami – Składniki:
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki
- 120 ml letniego mleka
- pół szklanki cukru
- 80 g masła
- 2 jajka
- szczypta soli
- 4 gałązki rabarbaru lub inne owoce
- żółtko lub mleko do smarowania drożdżówek
Kruszonka
- 1 szklanka mąki
- pół szklanki cukru
- 100 g masła lub palmy
Drożdżówki z owocami – Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
- Masło roztapiamy.
- Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za pomocą haka do ciasta drożdżowego.
- Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz .
- Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min.
- Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 10 części i formujemy w bułeczki. Układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i przykrywamy na chwilkę ręczniczkiem. W tym czasie przygotowujemy owoce i kruszonkę.
- Składniki na kruszonkę łączymy w misce przecierając palcami tak by tworzyły się „grudki”. Rabarbar obieramy i kroimy na drobne kawałki.
- W wyrośniętych bułeczkach, za pomocą szklanki, wyciskamy wgłębienie na owocem. Aby ciasto nie przywierało do naczynia, można zanurzać je w mącę.
- Do wgłębień nakładamy owoce. Jeśli trafił nam się kwaśny owoc, można dodatkowo posypać cukrem.
- Drożdżówki smarujemy żółtkiem lub mlekiem (w przypadku żółtka będą ciemniejsze) i posypujemy kruszonką.
- Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min.




