Frytki z batatów

frytki z batatów

Frytki z batatów to oryginalne danie, które jest świetnym dodatkiem do obiadu czy kolacji, bądź może być samodzielnym danie. Bataty to inaczej słodkie ziemniaki. Można je kupić praktycznie w każdym sklepie warzywnym. Na stałe są dostępne w popularnych dyskontach spożywczych.

Frytki z batatów – Składniki

  • 3 średnie bataty (około 1 kg)
  • 6 łyżek oleju
  • po płaskiej łyżeczce suszonego czosnku, słodkiej papryki, soli, pieprzu
  • dodatkowo ewentualnie odrobina dowolnego tartego sera (ja ominęłam)

Przepis na frytki z batatów

Bardzo lubię warzywne frytki, robię klasyczne z ziemniaków, ale również z marchewki i batatów. Wolę zdrowszą wersję, więc przygotowuje je w piekarniku na blaszce. Jednak można je zrobić również smażone na oleju w garnku bądź we frytkownicy. Dla mnie bataty smażone w oleju są zbyt tłuste. Do batatów idealnie nadaje się domowy sos czosnkowy, bądź mieszanka majonezu i ketchupu. Bataty są lekko słodkie, więc nie potrzebują dużo przypraw, by wydobyć ich smak. Nie dodaję do nich przypraw ziołowych.

Frytki z batatów z piekarnika – Wykonanie

Bataty, czyli inaczej słodkie ziemniaki są bardzo twarde, bardzo trudno je pokroić na ładne kawałki. Dlatego lepiej kroić je ostrym nożem najpierw na połówki a potem znów na pół. Następnie krój plasterki o szerokości około 1 cm i dowolnej długości.

Bataty zalej zimną wodą, przepłucz, ponownie zalej lodowatą wodą i odstaw na około 30 minut. Dzięki temu zabiegowi pozbędziesz się nadmiaru skrobi z ziemniaków, która powoduje, że frytki będą się rozpadać zamiast ładnie zarumienić i chrupać. Po tym czasie zlej wodę i osusz bataty za pomocą ręcznika papierowego.

Bataty przełóż do naczynia, polej olejem, posyp przyprawami tj. pieprzem, czosnkiem granulowanym, słodką papryką. Wymieszaj dokładnie, by na każdym kawałku warzyw była podobna ilość przypraw i oleju. Nie sól frytek, posól je dopiero po upieczeniu przed samym podaniem.

Na blaszkę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia. Poukładaj bataty jeden obok drugiego, tak aby nie stykały się ze sobą. Jeśli nie zmieścisz wszystkich frytek na jednej blaszce piecz je jedne po drugich nie 2 blaszki na raz w piekarniku, ponieważ z jednej strony będą miały mniejszy dostęp do ciepłego powietrza i słabiej się zarumienią.

Frytki z batatów włóż do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C, na środkową półkę, piecz przez około 30 minut. Pierwszą połowę czasu piecz na opcji góra dół a drugą połowę na termoobiegu, by frytki były bardziej chrupiące i zarumienione. W połowie pieczenia poobracaj lekko frytki na blaszce.

Frytki wyjmij z piekarnika od razu po upieczeniu, dzięki czemu nie zrobią się gumowe. Przed podaniem posyp solą i serem jeśli lubisz, ja ominęłam ser, podałam same bataty z sosem czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.