Paluchy z kruszonką

mleczne paluchy z kruszonką

Pieczywo szczególnie dla najmłodszych. Delikatnie słodkie, puszyste i z chrupiącą kruszonką. Kiedyś bardzo często kupowaliśmy je w piekarni, więc gdy ostatnio dzieciaki przypomniały mi o tych bułeczkach, postanowiłam upiec domowe PALUCHY Z KRUSZONKĄ. U nas uwielbiane przez małych i dużych. Idealne na śniadanie, kolacje lub w podróż.

Paluchy z kruszonką – Składniki:

  • 500 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 80 g palmy (lub masła)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 200 ml letniego mleka
  • 35 g świeżych drożdży
  • dodatki wedle uznania

Mleko do smarowania paluchów

Kruszonka: 60 g masła + 6 łyżek mąki + 3 łyżki cukru

Paluchy z kruszonką – Wykonanie:

  • W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
  • Rozpuszczamy palmę, zaś do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, jajko oraz sól.
  • Do miski z suchymi składnikami dodajemy zaczyn, a następnie stopniowo wlewamy letnią palmę.
  • Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 40 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łącząc wszystkie składniki.
  • Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 40/20 cm. Ciasto dzielimy na krzyż (4 części) a następnie każdą część na 3 paski.
  • Paski zwijamy w rulonik i odkładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
  • Paluchy smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy blaszkę z paluchami na 20 min.

SMACZNEGO

paluchy mleczne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.