Pieczywo szczególnie dla najmłodszych. Delikatnie słodkie, puszyste i z chrupiącą kruszonką. Kiedyś bardzo często kupowaliśmy je w piekarni, więc gdy ostatnio dzieciaki przypomniały mi o tych bułeczkach, postanowiłam upiec domowe PALUCHY Z KRUSZONKĄ. U nas uwielbiane przez małych i dużych. Idealne na śniadanie, kolacje lub w podróż.
Paluchy z kruszonką – Składniki:
- 500 g mąki
- 2 łyżki cukru
- 80 g palmy (lub masła)
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 200 ml letniego mleka
- 35 g świeżych drożdży
- dodatki wedle uznania
Mleko do smarowania paluchów
Kruszonka: 60 g masła + 6 łyżek mąki + 3 łyżki cukru
Paluchy z kruszonką – Wykonanie:
- W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże.
- Rozpuszczamy palmę, zaś do miski przesiewamy mąkę i dodajemy cukier, jajko oraz sól.
- Do miski z suchymi składnikami dodajemy zaczyn, a następnie stopniowo wlewamy letnią palmę.
- Ciasto dokładnie wyrabiamy i odstawiamy w misce pod przykryciem na 40 min. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę, łącząc wszystkie składniki.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 40/20 cm. Ciasto dzielimy na krzyż (4 części) a następnie każdą część na 3 paski.
- Paski zwijamy w rulonik i odkładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, łączeniem do dołu.
- Paluchy smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i wkładamy blaszkę z paluchami na 20 min.
SMACZNEGO