Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Zupki chińskie to danie, które wzbudza niemałe kontrowersje. Wszędzie wokół mówi się, że są niezdrowe, sztuczne, ale tak na prawdę jakie produkty dziś są całkiem zdrowe? Dlatego lubię zrobić raz na jakiś czas sałatkę z zupek chińskich z dodatkiem kurczaka. Sałatka ta jest bardzo szybka w wykonaniu, nie ma dużej ilości drogich i trudno dostępnych składników, dzięki czemu możemy ją zrobić błyskawicznie, bo na pewno w domu mamy większość składników. Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem to sałatka, której głównymi składnikami bazowymi jest makaron z zupki chińskiej oraz pierś z kurczaka w przyprawach. Resztę składników można dowolnie wymieniać.

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem – Składniki

  • jedna podwójna pierś z kurczaka
  • 4 łyżeczki przyprawy gyros pikantnej bądź łagodnej
  • makaron z 1 opakowania dowolnej zupki chińskiej (przyprawy nie będą nam potrzebne)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 3 duże ogórki kiszone
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 białej cebuli
  • duża papryka
  • olej
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
sałatka z zupek chińskich z kurczakiem

Sałatka z zupek chińskich z kurczakiem – Wykonanie

Pierś z kurczaka dokładnie umyj, pokrój na niewielkie kostki wielkości około 3×3 cm. W miseczkę wrzuć mięso, 2 łyżki oleju, przyprawę gyros, wymieszaj wszystko dokładnie, pozostaw godzinę w lodówce. Następnie upiecz mięso na patelni z dodatkiem minimalnej ilości oleju, odstaw do ostygnięcia

Cebulę czerwoną i białą pokrój w drobną kosteczkę. Przysmaż cebulę na patelni, na której wcześniej był smażony kurczak. Pozostaw do ostygnięcia.

Sałatę lodową poszatkuj na bardzo drobno.

Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę, pozostaw kilka minut, by trochę ociekły, następnie zlej nadmiar wody.

Kukurydzę wyciągnij z puszki, przelej wodą.

Paprykę pokrój w kostkę.

Pietruszkę poszatkuj na drobno.

Makaron rozdrobnij na niewielkie kawałki. Sałatka ma najlepszy smak jeśli dodasz do niej surowy makaron, wtedy przejdzie on intensywnie smakiem warzyw i mięsa. Jeśli chcesz, by sałatka była szybciej gotowa przed wrzuceniem makaronu do miski możesz zalać go odrobiną wrzątku i poczekać kilka minut, aż zmięknie.

Wszystkie składniki wrzuć do miski, wymieszaj dokładnie. Następnie dodaj majonez i ketchup, ponownie wymieszaj całość.

Jeśli wrzucisz surowy makaron sałatka będzie najsmaczniejsza już po 5-6 h, jeśli wrzucisz już miękki makaron sałatkę możesz podawać po około godzinie. Jeśli makaron „wciągnie” za dużą ilość majonezu przed podaniem dodaj jeszcze odrobinę majonezu.

Polecam spróbować również sałatkę ziemniaczaną z boczkiem, jest idealna dla osób lubiących dobrze i sycąco zjeść 😉

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *