Kiedy sezon truskawkowy w pełni, uwielbiamy truskawki w każdej postaci. Dzisiaj przygotujemy szybki deserek do niedzielnej kawki, właśnie z użyciem tych letnich owoców. Lato w pełni, więc stanie przy piekarniku jest nie lada wyzwaniem. Dlatego też dziś obejdzie się be temperatury i zrobimy jedno z tych ciast, które lubicie najbardziej – BEZ PIECZENIA 😉
Zapraszam na szybki przepis 🙂
Składniki:
- 1 op. biszkoptów do tiramisu (lun innych) ok. 200g
- ok. 500 g truskawek
- 500 ml. śmietany 36 %
- 1 op. mascarpone (250g)
- pół szklanki mleka (lub woda)
- 2 łyżki cukru pudru
OPCJONALNIE: fix do usztywnienia śmietany, jeśli chcesz bardziej zabezpieczyć krem przed rozpływaniem.
Wykonanie:
- Ok. 300 g truskawek blendujemy z mlekiem , posłużą nam do namaczania biszkoptów.
- Śmietankę ubijamy na sztywno , dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone
- W naczyniu o wielkości mniej więcej 18/25 cm układamy kolejno składniki: namoczone w musie truskawkowym biszkopty,połowa porcji kremu śmietanowego, druga warstwa biszkoptów, druga połowa kremu
- Na górę ciasta wykładamy truskawki w dowolnej ilości (można wyłożyć cały wierzch)
- Ciasto przed podaniem mocno schładzamy, najlepiej smakuje po kilku godzinach