Jagodzianki

Bułeczki drożdżowe z jagodami

Jagodzianki to bułeczki drożdżowe nadziane jagodami i najczęściej dopieszczone lukrem. Bywa też,że są obsypane kruszonką,jednak ja moje udekorowałam płatkami migdał. Nie ma lata bez tego ciastka, ale jeśli jesteś całorocznym fanem tych bułeczek, równie dobrze możesz do nadziewania użyć dżemu,jagód mrożonych, lub takich z kompotu. Zapraszam po przepis na lato zamknięte w pieczywie:)

Składniki:

  • 500g mąki
  • 35g świeżych drożdży
  • 220 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • 80g rozpuszczonej, letniej margaryny (lub masła)
  • szczypta soli
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szkl. jagód
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Wykonanie

  • Margarynę lub masło rozpuszczamy i zostawiamy do lekkiego ostygnięcia, a drożdże mieszamy z mlekiem.
  • Do miski wsypujemy mąkę pszenną, sól, cukier i jajko a następnie mleko z drożdżami.
  • Wyrabiamy cisto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem do ciasta drożdżowego, stopniowo wlewając rozpuszczony tłuszcz.
  • Kiedy składniki dobrze się połączyły, wysypujemy na blat 2 łyżki mąki i ciasto. Chwilkę wyrabiamy ciasto ręcznie obtaczając je mąką z blatu, a następnie odstawiamy pod przykrycie na 45 min. (kiedy tworzymy kulę z ciasta do odstawienia, warto zawijać je niczym kieszonkę do spodu, wówczas ładnie się napowietrzy)
  • Jagody mieszamy ze skrobią ziemniaczaną.
  • Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Z każdego kawałeczka tworzymy placek-ważne aby był równej grubości. W miejscu gdzie jest zbyt cienki,jagodzianka może pęknąć podczas pieczenia.
  • Na placek nakładamy łyżkę jagód i dobrze zaklejamy. Formujemy dowolny kształt, u mnie owal, a następnie układamy na blaszce łączeniem do dołu.
  • Jagodzianki smarujemy rozmieszanym jajkiem i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
  • SMACZNEGO 🙂
Nakładamy łyżkę jagód wymieszanych z skrobią ziemniaczaną
Dokładnie zlepiamy i formujemy w bułeczkę
Bułeczki układamy łączeniem na spód
Jagodzianki smarujemy rozbitym jajkiem i ewentualnie dekorujemy (u mnie płatki migdałowe)
Bułeczki z jagodami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.