Lato w pełni. Lody to chyba najbardziej rozchwytywany deser o tej porze roku, dlatego też dziś przychodzę do Was z prostymi domowymi lodami. Tylko dwa składniki, mikser i zamrażarka potrzebne są do wykonania tego przepisu. Ja użyłam tradycyjnego kajmaku , ale w sklepach dostępne są rożne smaki:od kakaowego po orzechowe. Wybierz ulubiony i przygotuj lody w domu 🙂
Składniki:
- 500ml śmietanki 36%
- 1 puszka kajmaku (możesz użyć mniej, lody wychodzą dość słodkie)
Opcjonalnie ulubione bakalie
Wykonanie:
- Śmietanę wlewamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. NIE SŁODZIMY!!!
- Kajmak przelewamy do osobnej miski zostawiając 2 łyżki do dekoracji.
- Do kajmaku dodajemy początkowo kilka łyżek ubitej śmietany i dokładnie rozprowadzamy. Ta czynność ma na celu ułatwić nam rozmieszanie gęstego kajmaku w całości śmietany.
- Kiedy kajmak jest dobrze rozmieszany,jest rzadszy ,dodajemy go do pozostałej śmietany i delikatnie mieszamy.
- Przelewamy do wybranego pojemnika, dekorujemy odłożonym kajmakiem lub innymi wybranymi dodatki i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
- SMACZNEGO