Lody kajmakowe (szybki przepis)

domowe lody

Lato w pełni. Lody to chyba najbardziej rozchwytywany deser o tej porze roku, dlatego też dziś przychodzę do Was z prostymi domowymi lodami. Tylko dwa składniki, mikser i zamrażarka potrzebne są do wykonania tego przepisu. Ja użyłam tradycyjnego kajmaku , ale w sklepach dostępne są rożne smaki:od kakaowego po orzechowe. Wybierz ulubiony i przygotuj lody w domu 🙂

Składniki:

  • 500ml śmietanki 36%
  • 1 puszka kajmaku (możesz użyć mniej, lody wychodzą dość słodkie)

Opcjonalnie ulubione bakalie

Wykonanie:

  • Śmietanę wlewamy do misy miksera i ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania sztywnej konsystencji. NIE SŁODZIMY!!!
  • Kajmak przelewamy do osobnej miski zostawiając 2 łyżki do dekoracji.
  • Do kajmaku dodajemy początkowo kilka łyżek ubitej śmietany i dokładnie rozprowadzamy. Ta czynność ma na celu ułatwić nam rozmieszanie gęstego kajmaku w całości śmietany.
  • Kiedy kajmak jest dobrze rozmieszany,jest rzadszy ,dodajemy go do pozostałej śmietany i delikatnie mieszamy.
  • Przelewamy do wybranego pojemnika, dekorujemy odłożonym kajmakiem lub innymi wybranymi dodatki i wstawiamy do zamrażalnika na co najmniej 3 godziny.
  • SMACZNEGO
Kajmakowy deser
Domowe Lody

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *