Placuszki skyrowe to idealna propozycja dla smakoszy słodkich śniadań. Delikatne, mięciutkie i nietłuste placki na jogurcie naturalnym typu skyr z mąki pełnoziarnistej, to posiłek który bez wyrzutów sumienia zjesz dbając o linie 😉 . Zapraszam na przepis:)
Składniki:
- 2 jajka
- 1 mały jogurt naturalny typu SKYR
- pół szklanki mleka (u mnie roślinne)
- 1 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej (dostępna w Lidlu)
- 2 łyżki cukru (u mnie trzcinowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki oleju rzepakowego
OPCJONALNIE: świeże owoce
Wykonanie:
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Można użyć blendera, jednak ja pomieszałam tradycyjną rózgą kuchenna.
- Patelnie rozgrzać na małym palniku.
- NIE UŻYWAMY TŁUSZCZU !!!
- Nalewać małe porcje placuszków i smażyć z obu stron na złoty kolor.