Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym

pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym

Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym to przepyszne lekkie danie obiadowe, które lubią i dorośli i dzieci. Klopsiki idealnie sprawdzą się jako szybki obiad podczas tygodnia ale również jako niedzielny rodzinny obiad. Najbardziej lubię je podawać z gotowanymi ziemniakami i dodatkowo buraczkami bądź ogórkami kiszonymi. Często robię podwójną porcję i mrożę w porcjach w woreczku strunowym do żywności.

Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym – Składniki

Pulpeciki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka
  • 100 g drobnej kaszy jęczmiennej
  • 1 duże jajko
  • czerstwa bułka wymoczona w wodzie bądź mleku
  • 2 małe marchewki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz

Sos śmietanowo – ziołowy:

  • 1,5 litr bulionu warzywnego bądź drobiowego
  • 3 marchewki
  • 1/2 szklanka śmietanki 30%
  • łyżka mąki pszennej
  • pęczek koperku bądź pietruszki
pulpety w sosie śmietanowo - ziołowym

Pulpety w sosie śmietanowym- Wykonanie

Mięso na pulpety najlepiej jeśli będzie z zaufanego miejsca, lokalnego rzeźnika. Odradzałabym zakup mięsa paczkowanego, jeśli mam możliwość kupuje mięso w kawałku i samodzielnie je mielę.

Do miseczki z wodą bądź mlekiem włóż czerstwą bułkę. Poczekaj do czasu, aż będzie ona miękka wyjmij ją i odsącz z nadmiaru płynu.

Do sporej wielkości miski włóż całość mięsa, surową kaszę jęczmienną.

Marchewkę zetrzyj na tarce na niewielkich oczkach, przesyp do miski z mięsem.

Następnie dodaj do środka jajko, bułkę tartą, wymoczoną wcześniej bułkę oraz przyprawy.

Wszystko dokładnie wyrób, aż uzyskasz jednolitą masę.

Z otrzymanej masy uformuj małe kulki, w trakcie gotowania pulpety zwiększą swoją wielkość. Przygotowane pulpety powinny być mocno zbite, by w trakcie gotowania mogą się rozpaść.

Do garnka zlej 1,5 litra bulionu warzywnego bądź bulionu mięsnego.

Ja często przygotowuję bulion na kilka porcji i mrożę go na płasko w woreczkach do mrożenia bądź wlewam gorący do słoika i zaciągam na ciepło, potem przechowuję w lodówce.

Do gorącego bulionu dodaj marchewkę pokrojoną na cieniutkie plasterki bądź pokrojoną na tarce na dużych oczkach – gotuj bulion z marchewką przez około 10 minut na minimalnej mocy palnika.

Wcześniej przygotowane pulpeciki wkładaj do garnka delikatnie jeden po drugim obok siebie, nie przesuwaj ich, ponieważ na początku gotowania są one delikatnie i mogą się rozpaść. Po kilku minutach gotowania są one już dużo twardsze.

Do niewielkiej miseczki wlej 1/2 szklanki śmietanki 30% dodaj do niej łyżkę mąki. Całość wymieszaj dokładnie, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie dodaj do śmietanki kilka łyżek gorącego bulionu. Masa powinna mieć temperaturę pokojową, by śmietana nie zważyła się podczas łączenia z bulionem. Połącz śmietankę z bulionem, zamieszaj dokładnie i doprowadź do wrzenia. Sos powinien lekko zgęstnieć, dodaj sporo soli, pieprzu, ulubione zioła oraz posiekany koperek bądź pietruszkę i wymieszaj dokładnie.

Gotowe klopsiki w sosie koperkowym smakują idealnie z gotowanymi ziemniakami ale czasem podaje je również z kaszą gryczaną bądź z ryżem białym. Jako dodatek koniecznie dodaję gotowane buraczki bądź ogórki kiszone.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.