Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami

Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami

Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami to wariacja na temat popularnej sałatki greckiej. W zasadzie ma bardzo podobne składniki, różni się tylko zastosowanym typem sera. W sałatce greckiej mamy ser w typie feta a tu wrzuciłam ser pleśniowy. Możesz użyć dowolny typ sera pleśniowego, jeśli lubisz mocne smaki może być nawet z niebieską pleśnią, ja lubię delikatne smaki, więc używam sera który jest jeszcze twardy i zbity.

Bardzo lubię proste sałatki, takie nie wymagające dużego wkładu pracy, krojenia kilkunastu rodzajów warzyw czy wcześniejszego gotowania części składników. Dlatego często robię szybkie sałatki na bazie mieszanki sałat bądź sałaty lodowej. Do niej wystarczy już tylko pokroić dowolne świeże warzywa i polać ulubioną oliwą bądź innym sosem np. czosnkowym. Często dodaje do nich np. ogórki, paprykę, kukurydzę, dużo szczypiorku albo koperku. Im więcej smaków i kolorów tym lepiej! Dzisiejsza sałatka jest bazowa i zawiera niewiele składników, spokojnie możesz dodać do niej inne składniki na jakie masz ochotę.

Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami – Składniki

  • 1 opakowanie dowolnego sera pleśniowego
  • 15 pomidorków koktajlowych
  • 25 czarnych oliwek
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • garść liści rukoli
  • sałata lodowa
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami

Sałatka z serem pleśniowym i oliwkami – Wykonanie

Wszystkie składniki układaj jeden na drugim, na sporej wielkości płaskiej misce.

Sałatę lodową porwij na drobne kawałki, wyłóż na dno miski. Na to wsyp garść rukoli.

Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki bądź ćwiartki zależnie od ich wielkości.

Czerwoną cebulę obierz z łupinek, następnie pokrój na półksiężyce.

Oliwki wyciągnij z zalewy, przelej wodą, następnie pokrój na połówki.

Ser pleśniowy pokrój na trójkąty równej wielkości o szerokości około 5 centymetrów.

Na sałatę poukładaj po kolei pomidorki, cebulę, oliwki, ser pleśniowy.

Na wierzch sałatki posyp sporą ilość ziół prowansalskich bądź innych dowolnych ulubionych ziół.

Ostatnim krokiem w przygotowaniu sałatki to polanie jej obficie oliwą z oliwek dobrej jakości.

Sałatka najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu podana ze świeżym pieczywem bądź grzankami z masłem czosnkowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.