Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Jeśli zapraszam gości to robię zazwyczaj kilka rodzajów szybkich przekąsek na jeden gryz. Wykorzystuje do tego ciasto francuskie bądź gotowe tortille. Dziś robiłam między innymi ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem. Są banalne w wykonaniu, potrzebujemy tylko kilku składników, są smaczne jeszcze kolejnego dnia po przygotowaniu. Podaję je w wersji na ciepło bądź na zimno. Jako dodatek do ślimaczków przygotowuję domowy sos czosnkowy bądź sos na bazie majonezu i ketchupu.

Przepis na ślimaczki jest banalny. Bazą dla ślimaczków jest ciasto francuskie a główne dodatki to ser i szynka. Wybierając ser i szynkę wybierz te ostrzejsze w smaku dzięki temu upieczone ślimaczki będą intensywniejsze w smaku.

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (mrożone bądź świeże)
  • 10 plastrów szynki, najlepiej intensywnej w smaku
  • 10 plastrów ostrzejszego sera np. gouda
  • 4 łyżki pikantnego ketchupu
  • czubata łyżka majonezu
  • płaska łyżeczka ziół prowansalskich
  • ząbek czosnku
  • pęczek drobnego szczypiorku
Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaczki z ciasta francuskiego z szynką i serem – Wykonanie

Przygotowanie ślimaczków rozpocznij od przygotowania sosu. Do miseczki włóż ketchup, majonez, zioła prowansalskie, dodatkowo dodaj sól i pieprz do smaku. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, tak aby sos miał jednolitą konsystencje.

Ciasto francuskie wyciągnij z lodówki bądź z zamrażalnika. Poczekaj, aż będzie ono miało temperaturę trochę niższą niż temperatura pokojowa.

Na surowe i rozwinięte ciasto nałóż warstwę przygotowanego wcześniej sosu ketchupowo – musztardowego.

Następnie na ciasto nakładaj plasterki sera jeden obok drugiego w jednym rzędzie, następie w kolejnym rzędzie układaj plasterki szynki.

Całość zawiń w szczelny rulon, zrób to bardzo mocno, bo jak zrobisz to za delikatnie to ślimaczki „rozjadą” się podczas pieczenia i będą wyglądać mało estetycznie.

Tak zwinięty rulon krój w plasterki o szerokości około 2 centymetrów. Gotowe ślimaczki poukładaj jeden obok drugiego na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zachowaj około 5 cm odstępy, ponieważ ślimaczki urosną podczas pieczenia.

Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz około 15 -20 minut, aż ślimaczki będą dobrze zarumienione.

Najlepsze są podawane na świeżo, kilka minut po wyciągnięciu z piekarnika, ale również drugiego dnia będą pyszne.

Gotowe ślimaczki posyp drobno posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.