Kotlety siekane z warzywami

kotlety siekane z warzywami

Kotlety siekane z warzywami nazywane są inaczej „szarpańce„. Są do drobne kawałki kurczaka bądź indyka wymieszane w jednolite ciasto z drobno pokrojonymi warzywami oraz sporą ilością żółtego sera. U mnie w domu są hitem imprezowym! Przygotowuję je w podwójnej porcji, bo zawsze znikają ze stołu jako pierwsze 🙂 Robię takie kotleciki również jako mięsny dodatek obiadowy do ryżu, gotowanych ziemniaków ale również sałatki warzywnej ze świeżych pomidorów, ogórków i sałaty.

Kotlety siekane z warzywami – Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka bądź indyka
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 puszki kukurydzy
  • pęczek pietruszki
  • biała część pora
  • 100 g twardego sera
  • 3 małe jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ostrej przyprawy do kurczaka
  • pierz
  • olej do smażenia
kotlety siekane z warzywami

Kotlety siekane z warzywami – Wykonanie

Kurczaka oczyść ze wszystkich kostek i skórek, pokrój na drobne kawałeczki. Przenieś do miski w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do mięsa dodaj sporo soli, łyżeczkę ostrej przyprawy do kurczaka oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj dokładnie i pozostaw przez kilka minut. Można użyć również mięso z indyka, ja jednak zazwyczaj używam kurczaka.

Paprykę pokrój w drobną kostkę, szczypiorek posiekaj, ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, pora pokrój w półksiężyce a kukurydzę odsącz z zalewy.

Do miski z mięsem dodaj wcześniej pokrojoną paprykę, posiekany koperek, starty ser, pokrojonego pora, odsączoną kukurydzę. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.

Następnie dodaj mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie na jednolitą masę, będzie ona bardzo gęsta, mieszaj tak długo, by w cieście nie było widocznych grudek mąki. Ciasto nie nadaje się do mieszania mikserem, ponieważ może zbyt mocno rozdrobnić mięso bądź warzywa.

kotlety siekane z warzywami 2

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nakładaj czubatą łyżkę ciasta, warstwa musi być cienka, możesz delikatnie spłaszczać łyżką każdego placuszka.

Smaż na niewielkiej mocy palnika na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony.

Najlepiej smakują podane na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym bądź pomidorowym.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.