Kotlety siekane z warzywami nazywane są inaczej „szarpańce„. Są do drobne kawałki kurczaka bądź indyka wymieszane w jednolite ciasto z drobno pokrojonymi warzywami oraz sporą ilością żółtego sera. U mnie w domu są hitem imprezowym! Przygotowuję je w podwójnej porcji, bo zawsze znikają ze stołu jako pierwsze 🙂 Robię takie kotleciki również jako mięsny dodatek obiadowy do ryżu, gotowanych ziemniaków ale również sałatki warzywnej ze świeżych pomidorów, ogórków i sałaty.
Kotlety siekane z warzywami – Składniki
- 500 g piersi z kurczaka bądź indyka
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 puszki kukurydzy
- pęczek pietruszki
- biała część pora
- 100 g twardego sera
- 3 małe jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ostrej przyprawy do kurczaka
- pierz
- olej do smażenia
Kotlety siekane z warzywami – Wykonanie
Kurczaka oczyść ze wszystkich kostek i skórek, pokrój na drobne kawałeczki. Przenieś do miski w której będziesz mieszać wszystkie składniki. Do mięsa dodaj sporo soli, łyżeczkę ostrej przyprawy do kurczaka oraz odrobinę pieprzu. Wymieszaj dokładnie i pozostaw przez kilka minut. Można użyć również mięso z indyka, ja jednak zazwyczaj używam kurczaka.
Paprykę pokrój w drobną kostkę, koperek posiekaj, ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach, pora pokrój w półksiężyce a kukurydzę odsącz z zalewy.
Do miski z mięsem dodaj wcześniej pokrojoną paprykę, posiekany koperek, starty ser, pokrojonego pora, odsączoną kukurydzę. Wbij jajka i wymieszaj dokładnie na jednolitą masę.
Następnie dodaj mąkę pszenną, wymieszaj dokładnie na jednolitą masę, będzie ona bardzo gęsta, mieszaj tak długo, by w cieście nie było widocznych grudek mąki. Ciasto nie nadaje się do mieszania mikserem, ponieważ może zbyt mocno rozdrobnić mięso bądź warzywa.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Nakładaj czubatą łyżkę ciasta, warstwa musi być cienka, możesz delikatnie spłaszczać łyżką każdego placuszka.
Smaż na niewielkiej mocy palnika na złoty kolor przez około 3-4 minuty z każdej strony.
Najlepiej smakują podane na ciepło z ulubionym sosem np. czosnkowym bądź pomidorowym.
Smacznego!
To jakie składniki przygotować? Bo nic w tym przepisie nie pasuje 😉 w składnikach mamy pęczek pietruszki, a w opisie przygotowania mamy posiekać szczypiorek, a w dalszym kroku dodac wczesniej posiekany koperek… nie wspominając o porze
W wykonaniu jest podany pod, którego brak w składnikach 🙂 poza tym zapowiada się pysznie.