Placki z dyni

placki z dyni

Placki z dyni to pyszne placuszki na słodko, które idealnie nadadzą się na II śniadanie bądź wczesną kolację. Robię je zamiennie z innymi plackami np. bananowymi bądź twarogowymi. Placki to zawsze mój pomysł na szybki posiłek dla rodziny bądź niespodziewanych gości. Posypuje je cukrem pudrem, ulubionym dżemem bądź kremem czekoladowym. Przygotowuje się je błyskawicznie, nie potrzeba do nich miksera, wszystkie składniki wymieszamy łyżką. Bardzo polecam posmakować placuszki z dynią z tego przepisu.

Placki z dyni – Składniki

  • około 320 g tartej dyni (prawie pełna szklanka dyni)
  • 150 g jogurtu naturalnego (w temperaturze pokojowej)
  • 300 g mąki pszennej
  • 3 średniej wielkości jajka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka łyżek oleju do smażenia

Jeśli chcesz cukier wanilinowy możesz zamienić na 2 łyżki zwykłego cukru, brązowego bądź innego zamiennika cukru.

Ważne jest jaką wybierzesz dynię do swoich placuszków. Najlepsze i najsłodsze wyjdą, jeśli wykorzystasz dynie o odmianie muscat. Odmiana ta ma mocno intensywny pomarańczowy kolor, w smaku jest najsłodsza, przypomina połączenie marchewki z melonem. Dobrym wyborem będzie również dynia hokkaido, która ma również mocno pomarańczowy miąższ, jednak jest mniej słodka w smaku.

placki z dyni

Placuszki dyniowe – Wykonanie

Przepis na placuszki dyniowe jest bardzo prosty, do jego wykonania nie potrzebujemy dodatkowych sprzętów, wszystkie składniki można wymieszać łyżką.

Dynię obierz ze skórki, usuń wszelkie pestki, włókna. Dynię zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Powstanie gęsta papka dyniowa.

Do sporej miski wlej cały jogurt naturalny (najlepiej w temperaturze pokojowej, by placuszki ładnie się wypiekały na zewnątrz i w środku), wbij 3 jajka, startą dynie wraz z sokiem i wymieszaj dokładnie całość za pomocą łyżki.

Kolejno dodaj mąkę pszenną, cukier wanilinowy bądź zwykły oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Jeśli jajka i jogurt były wyciągnięte prosto z lodówki to pozostaw ciasto na kilkanaście minut na blacie, jeśli były w temperaturze pokojowej to od razu możesz przejść do smażenia placuszków z dyni.

Patelnie dobrze nagrzej, nalej dobrej jakości olej. Na każdego placuszka nałóż jedną czubatą łyżkę ciasta. Smaż na niewielkiej mocy palnika przez około 2 minuty na stronę. Jeśli placki z dyni zbyt szybko się przysmażą zmniejsz moc palnika. Łącznie wyszło mi około 15 sztuk placków.

Placuszki wychodzą słodkie, więc możesz oprószyć je cukrem pudrem bądź dodać ulubiony dżem bądź krem czekoladowy. Najlepiej smakują na ciepło kilka minut po przygotowaniu.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.