Sałatka kebab z czerwoną kapustą

sałatka kebab

Sałatki z dodatkiem mięs to świetny pomysł na samodzielne danie na II śniadanie, kolacje czy nawet obiad. Są pełne warzyw a dzięki zawartości mięsa są również syte. Sałatka kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą wychodzi lekko ostrawa, kolorowa, dzięki zawartości kapusty jest chrupiąca. Zjadamy ją od razu po przygotowaniu, nie ma potrzeby, by smaki musiały się „przejść” przez kilka godzin w lodówce.

Sałatkę najlepiej podawać chwilę po przygotowaniu, ponieważ kolejnego dnia i kukurydza i kurczak zabarwią się na fioletowo przez dodatek czerwonej kapusty. Sałatka z mięsem z kurczaka w przyprawie gyros najlepiej się komponuje z dodatkiem świeżych warzyw takich jak papryka, ogórek ale również warzyw konserwowych jak kukurydza. Jeśli lubisz sałatki wypróbuj również innych świetnych przepisów np. sałatkę z porem i jajkiem. Czerwoną kapustę możesz zmienić na zwykłą, ale polecam wypróbować smak sałatki z dodatkiem czerwonej, będzie ona bardziej chrupiąca i bardziej kolorowa.

Sałatka kebab – Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka bądź z indyka
  • 1/3 dużej czerwonej kapusty
  • 1 zielony ogórek
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • średnia czerwona papryka
  • biała część pora
  • 2łyżki majonezu
  • przyprawa ostra gyros
  • sól
  • pieprz
sałatka kebab

Sałatka kebab – Wykonanie

Piersi z kurczaka bądź piersi z indyks umyj, pokrój w drobną kostkę, posyp solą, pieprzem, sporą ilością przyprawy gyros. Usmaż na patelni do zarumienienia na niskiej mocy palnika, by nie przypalić mięsa. Pozostaw do ostygnięcia.

Czerwoną kapustę posiekaj na bardzo drobno. Posyp solą, wymieszaj dokładnie i pozostaw na kilkanaście minut, aby kapusta zmiękła.

Paprykę umyj, pozbądź się gniazd nasiennych, pokrój w drobną kostkę.

Kukurydzę odsącz z zalewy.

Ogórek obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę – przed włożeniem do miski odsącz z nadmiaru wody.

Por umyj następnie pokrój na półksiężyce.

Wszystkie pokrojone składniki sałatki tj. kurczaka, kukurydzę, paprykę, ogórka i por włóż do wcześniej przygotowanej kapusty, wymieszaj wszystkie składniki.

Dodaj 2 łyżki majonezu, wymieszaj dokładnie.

Sałatkę podawaj od razu na stół, wtedy jest najsmaczniejsza.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.