Zapiekanka z Lawasz

LAWASZ

Pomysł na to danie powstał ,kiedy opróżniałam, lodówkę z produktów które wymagały już zużycia. Robię to co tydzień przed zakupami i powiem szczerze, że bardzo często właśnie wtedy powstają ciekawe a zarazem proste przepisy. Dzisiaj propozycja posiłku z użyciem LAWASZ, które ostatnio bardzo często kupujemy zamiast tortilli. Wypróbujcie i zaglądajcie po więcej, bo na lawasz roi się w mej głowie od pomysłów 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 placki lawasz
  • 2 jajka
  • 150 g twarożku wiejskiego (1 małe opakowanie)
  • ok 150 g sera camembert (lub jeśli wolisz mozzarelli) 1 opakowanie
  • 1 kiełbaska śląska (możesz pominąć lub zastąpić ulubioną szynką)
  • 1 cebula (możesz pominąć)
  • sól, pieprz do smaku

WYKONANIE

  • Pokrojoną w kostkę kiełbaskę wraz z posiekaną cebulą podsmaż na patelni na złoty kolor. Jeśli użyjesz szynki lub nie lubisz cebuli,możesz pominąć tę czynność.
  • Do dużej miski włóż twarożek, wbij jajka i dodaj pokrojony ser. Lawasz potnij na drobne kawałki ,za pomocą nożyczek (tak będzie łatwiej )również bezpośrednio do miski. Dorzuć kiełbaskę z cebulką (lub szynkę) i całość dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  • Naczynie żaroodporne wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką. Jeśli formę masz sylikonową, pomiń ten etap.
  • Zapiekankę piecz 35 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.