Pomysł na to danie powstał ,kiedy opróżniałam, lodówkę z produktów które wymagały już zużycia. Robię to co tydzień przed zakupami i powiem szczerze, że bardzo często właśnie wtedy powstają ciekawe a zarazem proste przepisy. Dzisiaj propozycja posiłku z użyciem LAWASZ, które ostatnio bardzo często kupujemy zamiast tortilli. Wypróbujcie i zaglądajcie po więcej, bo na lawasz roi się w mej głowie od pomysłów 😉
SKŁADNIKI:
- 2 placki lawasz
- 2 jajka
- 150 g twarożku wiejskiego (1 małe opakowanie)
- ok 150 g sera camembert (lub jeśli wolisz mozzarelli) 1 opakowanie
- 1 kiełbaska śląska (możesz pominąć lub zastąpić ulubioną szynką)
- 1 cebula (możesz pominąć)
- sól, pieprz do smaku
WYKONANIE
- Pokrojoną w kostkę kiełbaskę wraz z posiekaną cebulą podsmaż na patelni na złoty kolor. Jeśli użyjesz szynki lub nie lubisz cebuli,możesz pominąć tę czynność.
- Do dużej miski włóż twarożek, wbij jajka i dodaj pokrojony ser. Lawasz potnij na drobne kawałki ,za pomocą nożyczek (tak będzie łatwiej )również bezpośrednio do miski. Dorzuć kiełbaskę z cebulką (lub szynkę) i całość dopraw solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
- Naczynie żaroodporne wyłóż papierem lub wysmaruj tłuszczem i obsyp tartą bułką. Jeśli formę masz sylikonową, pomiń ten etap.
- Zapiekankę piecz 35 min w piekarniku nastawionym na 180 stopni.
SMACZNEGO