Ciasto budyniowe bez pieczenia

Czasami przychodzi ochota lub bardziej potrzeba na coś na szybko i niewymagającego.
Nawet nie wiem czy można nazwać to ciastem, raczej może deserem ale jedno nie ulega wątpliwości – jest dobre.

Ciasto budyniowe – składniki

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 0,5 litra mleka
  • 2 pełne łyżki cukru
  • 24 herbatniki
  • 18 podłużnych biszkoptów
  • 1 kubek śmietany kremówki 200 lub 250 g
  • 40 gram cukru pudru – wg uznania
  • Mleko do moczenia ciastek
  • czekolada do ozdoby

Ciasto budyniowe – wykonanie

Przygotować formę 20cm/20cm i mleko do moczenia ciastek.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru przygotować budyń.
Ciastka po zamoczeniu w mleku układać pionowo na dłuższym boku (foto poniżej).
Budyń wlać między powstałe szpary i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Wyłożyć na budyń. Ozdobić startą czakoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.