Czasami przychodzi ochota lub bardziej potrzeba na coś na szybko i niewymagającego.
Nawet nie wiem czy można nazwać to ciastem, raczej może deserem ale jedno nie ulega wątpliwości – jest dobre.
Ciasto budyniowe – składniki
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 0,5 litra mleka
- 2 pełne łyżki cukru
- 24 herbatniki
- 18 podłużnych biszkoptów
- 1 kubek śmietany kremówki 200 lub 250 g
- 40 gram cukru pudru – wg uznania
- Mleko do moczenia ciastek
- czekolada do ozdoby
Ciasto budyniowe – wykonanie
Przygotować formę 20cm/20cm i mleko do moczenia ciastek.
Z mleka, proszku budyniowego i cukru przygotować budyń.
Ciastka po zamoczeniu w mleku układać pionowo na dłuższym boku (foto poniżej).
Budyń wlać między powstałe szpary i odstawić do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie ubić śmietanę z cukrem pudrem.
Wyłożyć na budyń. Ozdobić startą czakoladą.