Gyros drobiowy w sosie metaxa

Bardzo lubię grecką kuchnie. A to danie podbiło moje serce już pierwszym kęsem. Delikatne mięso zatopione w przepysznym sosie z dodatkiem warzyw i metaxy to po prostu połączenie idealne

Gyros – składniki

  • 600g filet z kurczaka
  • 300g brązowych pieczarek (lub białych)
  • 2 średnie czerwone papryki
  • 1 spora cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g śmietany kremówki
  • 200g kwaśnej śmietany
  • 1 puszka (ok.400g) pasteryzowanych krojonych pomidorów (można pominąć)
  • 100g koncentratu pomidorowego (ilość podana względnie, chodzi o uzyskanie koloru i intensywność smaku)
  • Przyprawa do gyrosa
  • 3 pełne łyżki metaxy
  • Sól, pieprz
  • 200 g tartego sera żółtego
  • Oliwa do smażenia

Gyros – wykonanie

  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Wymieszać z przyprawą gyros i odstawić
  2. Pieczarki umyć i pokroić, podsmażyć na odrobinie oliwy w wyższej patelni
  3. W tym czasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do podsmażonych już pieczarek. I dalej smażyć już na małym ogniu
  4. Na osobnej patelni z odrobiną oliwy usmażyć krótko kurczaka, tak do ścięcia. Dorzucić do warzyw.
  5. Na patelni po kurczaku podsmażyć pokrojoną cebule i posiekany czosnek i dodać do reszty
  6. Następnie wlać obie śmietany, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i metaxe. Dusimy ok 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku
  7. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego – jednego dużego lub kilku małych
  8. Posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego do 200C (góra dół) piekarnika. Piec ok 15 minut, do rozpuszczenia i zrumienienia sera.
  9. Podawać z frytkami lub pitą
ka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.