Bardzo lubię grecką kuchnie. A to danie podbiło moje serce już pierwszym kęsem. Delikatne mięso zatopione w przepysznym sosie z dodatkiem warzyw i metaxy to po prostu połączenie idealne
Gyros – składniki
- 600g filet z kurczaka
- 300g brązowych pieczarek (lub białych)
- 2 średnie czerwone papryki
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g śmietany kremówki
- 200g kwaśnej śmietany
- 1 puszka (ok.400g) pasteryzowanych krojonych pomidorów (można pominąć)
- 100g koncentratu pomidorowego (ilość podana względnie, chodzi o uzyskanie koloru i intensywność smaku)
- Przyprawa do gyrosa
- 3 pełne łyżki metaxy
- Sól, pieprz
- 200 g tartego sera żółtego
- Oliwa do smażenia
Gyros – wykonanie
- Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Wymieszać z przyprawą gyros i odstawić
- Pieczarki umyć i pokroić, podsmażyć na odrobinie oliwy w wyższej patelni
- W tym czasie paprykę umyć i pokroić w kostkę. Dorzucić do podsmażonych już pieczarek. I dalej smażyć już na małym ogniu
- Na osobnej patelni z odrobiną oliwy usmażyć krótko kurczaka, tak do ścięcia. Dorzucić do warzyw.
- Na patelni po kurczaku podsmażyć pokrojoną cebule i posiekany czosnek i dodać do reszty
- Następnie wlać obie śmietany, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy i metaxe. Dusimy ok 5 minut. Dodać sól i pieprz do smaku
- Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego – jednego dużego lub kilku małych
- Posypać tartym serem i wstawić do nagrzanego do 200C (góra dół) piekarnika. Piec ok 15 minut, do rozpuszczenia i zrumienienia sera.
- Podawać z frytkami lub pitą