Masło czosnkowe

masło czosnkowe

Masło czosnkowe to bardzo prosty i szybki w wykonaniu dodatek do wielu dań. Wykorzystuję je w swojej kuchni praktycznie cały rok na okrągło, jednak najczęściej na moim stole króluje w sezonie letnim i grillowym. Składa się tylko z kilku bazowych składników, tj. masła i czosnku, robi je się w kilka minut. U mnie nie może go zabraknąć na domowych grzankach.

Przepis na masło czosnkowe jest bardzo prosty w wykonaniu a dodatkowo można go dowolnie modyfikować oraz wykorzystać w wielu różnych daniach. Masło czosnkowe to nieodłączny element grzanek z chleba tostowego bądź bagietki. Nakładam je na pieczywo a następnie zapiekam w piekarniku bądź na grillu. Kolejnym sposobem na wykorzystanie masła czosnkowego jest nałożenie go na grillowane mięso, szaszłyki, polędwiczkę bądź ulubioną ryb. Roztapiające się masełko spowoduje, że danie będzie pachnące i soczyste.

Jeśli lubisz dania z czosnkiem to polecam koniecznie spróbować domowy sos czosnkowy. Możesz go dodawać do mięs, pizzy czy innych ulubionych dań.

Masło czosnkowe – Składniki

  • 100 g wysokiej jakości masła (minimum 82% tłuszczu)
  • 2 duże bądź 4 małe ząbki czosnku
  • łyżka dowolnych suszonych ziół
  • kilka łodyżek świeżego koperku
  • szczypta soli
masło czosnkowe

Przepis na masło czosnkowe

Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, tak by było miękkie, dzięki temu dużo łatwiej będzie je połączyć z pozostałymi składnikami.

Do miseczki włóż miękkie masło. Ząbki czosnku obierz a następnie przeciśnij przez praskę. Ilość czosnku możesz dowolnie modyfikować w zależności czy wolisz intensywne smaki czy bardziej delikatne. Jeśli nie masz świeżego czosnku możesz dodać czosnek suszony, jednak ja nie polecam, smak jest znacząco inny.

Koperek poszatkuj na drobno, dodaj do miseczki. Jeśli lubisz koperek możesz zamienić na nać pietruszki bądź drobny szczypiorek.

Do miseczki wsyp ulubione zioła np. prowansalskie, bazylie, oregano. Zioła dodawaj w dowolnych kombinacjach i dowolnej ilości, możesz dodać np. ostrą paprykę, chili, masło za każdym razem może wyjść inne. Dosyp szczyptę soli – ja lubię sporą ilość. Całość wymieszaj dokładnie do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przechowuj w lodówce, masło będzie smaczne jeszcze przez kilka dni.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.