Masło czosnkowe to bardzo prosty i szybki w wykonaniu dodatek do wielu dań. Wykorzystuję je w swojej kuchni praktycznie cały rok na okrągło, jednak najczęściej na moim stole króluje w sezonie letnim i grillowym. Składa się tylko z kilku bazowych składników, tj. masła i czosnku, robi je się w kilka minut. U mnie nie może go zabraknąć na domowych grzankach.
Jeśli lubisz dania z czosnkiem to polecam koniecznie spróbować domowy sos czosnkowy. Możesz go dodawać do mięs, pizzy czy innych ulubionych dań.
Masło czosnkowe – Składniki
- 100 g wysokiej jakości masła (minimum 82% tłuszczu)
- 2 duże bądź 4 małe ząbki czosnku
- łyżka dowolnych suszonych ziół
- kilka łodyżek świeżego koperku
- szczypta soli
Przepis na masło czosnkowe
Masło wyciągnij wcześniej z lodówki, tak by było miękkie, dzięki temu dużo łatwiej będzie je połączyć z pozostałymi składnikami.
Do miseczki włóż miękkie masło. Ząbki czosnku obierz a następnie przeciśnij przez praskę. Ilość czosnku możesz dowolnie modyfikować w zależności czy wolisz intensywne smaki czy bardziej delikatne. Jeśli nie masz świeżego czosnku możesz dodać czosnek suszony, jednak ja nie polecam, smak jest znacząco inny.
Koperek poszatkuj na drobno, dodaj do miseczki. Jeśli lubisz koperek możesz zamienić na nać pietruszki bądź drobny szczypiorek.
Do miseczki wsyp ulubione zioła np. prowansalskie, bazylie, oregano. Zioła dodawaj w dowolnych kombinacjach i dowolnej ilości, możesz dodać np. ostrą paprykę, chili, masło za każdym razem może wyjść inne. Dosyp szczyptę soli – ja lubię sporą ilość. Całość wymieszaj dokładnie do uzyskania jednorodnej konsystencji. Przechowuj w lodówce, masło będzie smaczne jeszcze przez kilka dni.
Smacznego!