Nie miałam pomysłu na nazwę a mamy czas adwentu więc padło na adwentowe 😁 ale to wcale nie znaczy, że tylko wtedy możemy je robić. Nie, nie. Adwentowe sprawdzi się przy każdej okazji. Jest szybkie, łatwe w wykonaniu, fantastycznie wilgotnie i co najważniejsze bardzo smaczne.
Ciasto adwentowe – składniki
- 150g cukru brązowego
- 150g masła
- 2 małe opakowania (8g) cukru waniliowego
- 150g gęstej śmietany (%bez znaczenia)
- 80g serka homogenizowanego
- 3 jaja
- 200g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 1 jabłko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 10 ciasteczek korzennych (spekulatius)
- Cukier puder do posypania
Ciasto adwentowe – wykonanie
- wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
- masło utrzeć z cukrem brązowym i waniliowym
- kolejno dodawać jajka
- następnie dodać śmietane i serek
- suche składniki : mąka, proszek do pieczenia, cynamon,sól – wymieszać i dodać do reszty. Połączyć
- jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostke. Dodać do masy
- ciasteczka pokruszyć i dodać do masy
- Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem formy o średnicy 26cm
- Piec 50 – 65 minut w 175 C
- Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem
![](https://dogarow.pl/wp-content/uploads/2021/12/IMG_20211204_114217_033-1024x716.jpg)
![](https://dogarow.pl/wp-content/uploads/2021/12/20211203_110403.jpg)
![](https://dogarow.pl/wp-content/uploads/2021/12/20211203_111038.jpg)