Ciasto adwentowe

Nie miałam pomysłu na nazwę a mamy czas adwentu więc padło na adwentowe ? ale to wcale nie znaczy, że tylko wtedy możemy je robić. Nie, nie. Adwentowe sprawdzi się przy każdej okazji. Jest szybkie, łatwe w wykonaniu, fantastycznie wilgotnie i co najważniejsze bardzo smaczne.

Ciasto adwentowe – składniki

  • 150g cukru brązowego
  • 150g masła
  • 2 małe opakowania (8g) cukru waniliowego
  • 150g gęstej śmietany (%bez znaczenia)
  • 80g serka homogenizowanego
  • 3 jaja
  • 200g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 ciasteczek korzennych (spekulatius)
  • Cukier puder do posypania

Ciasto adwentowe – wykonanie

  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • masło utrzeć z cukrem brązowym i waniliowym
  • kolejno dodawać jajka
  • następnie dodać śmietane i serek
  • suche składniki : mąka, proszek do pieczenia, cynamon,sól – wymieszać i dodać do reszty. Połączyć
  • jabłko umyć, obrać i pokroić w drobną kostke. Dodać do masy
  • ciasteczka pokruszyć i dodać do masy
  • Ciasto przelać do wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem formy o średnicy 26cm
  • Piec 50 – 65 minut w 175 C
  • Po lekkim przestudzeniu oprószyć cukrem pudrem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *