Bauernfrühstück to danie bardzo popularne w niemieckiej kuchni, które zazwyczaj wykonuje się z pozostałych po posiłkach resztek tak żeby nic się nie zmarnowało. Podstawą są ziemniaki do których dodaje się boczek lub szynkę czy kiełbasę, cebulę i jaja. I z tego wychodzi pożywne i sycące danie. Ja wykonałam je od początku ze świeżych składników bo rzadko kiedy zostaje mi coś po posiłkach. Tak czy owak danie jest proste i smaczne.
Śniadanie rolnika – składniki
- 1kg ziemniaków
- 200g szynki lub boczku czy kiełbasy
- 1 duża cebula
- Szczypiorek
- 6 jaj
- Sól, pieprz
- Oliwa do smażenia
Śniadanie rolnika – wykonanie
- ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostke, przesmażyć w wysokiej patelni czy garnku na oliwie
- w tym czasie cebule i szynke(boczek lub kiełbase) pokroić i podsamażyć na osobnej patelni. Następnie dodać do ziemniaków, wymieszać i doprawić
- całość przełożyć do naczynia żaro i zapiekać w 200C ok 40 minut
- pod koniec pieczenia na ziemniaki wbić jaja, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem i zapiekać do ścięcia
