Śniadanie rolnika

Bauernfrühstück to danie bardzo popularne w niemieckiej kuchni, które zazwyczaj wykonuje się z pozostałych po posiłkach resztek tak żeby nic się nie zmarnowało. Podstawą są ziemniaki do których dodaje się boczek lub szynkę czy kiełbasę, cebulę i jaja. I z tego wychodzi pożywne i sycące danie. Ja wykonałam je od początku ze świeżych składników bo rzadko kiedy zostaje mi coś po posiłkach. Tak czy owak danie jest proste i smaczne.

Śniadanie rolnika – składniki

  • 1kg ziemniaków
  • 200g szynki lub boczku czy kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • Szczypiorek
  • 6 jaj
  • Sól, pieprz
  • Oliwa do smażenia

Śniadanie rolnika – wykonanie

  • ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostke, przesmażyć w wysokiej patelni czy garnku na oliwie
  • w tym czasie cebule i szynke(boczek lub kiełbase) pokroić i podsamażyć na osobnej patelni. Następnie dodać do ziemniaków, wymieszać i doprawić
  • całość przełożyć do naczynia żaro i zapiekać w 200C ok 40 minut
  • pod koniec pieczenia na ziemniaki wbić jaja, posolić, popieprzyć, posypać szczypiorkiem i zapiekać do ścięcia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.