Odrazu na wstępie dodam, że ciasto to jest dla mega łasuchów. Połączenie smaku kokosa z karmelem i waniliowym budyniem jest po prostu obłędne i zadowoli naprawdę wymagające podniebienia.
Princessa – spód
6 białek
200g wiórków kokosowych
70g cukru
szczypta soli
50g płatków migdałowych
3 wafle Princessa kokosowe (37g każda) lub 2 większe
Princessa – krem
2 szklanki mleka
6 żółtek
300g śmietany 30%
50g cukru
łyżka mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
220g masła
Princessa – dodatkowo
1 opakowanie podłużnych biszkoptów
puszka masy krówkowej ( 400g )
2 Wafle Princessa kokosowe (po37g każda)
Spód – wykonanie
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Stopniowo dodawać cukier. Dodać wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe, delikatnie wymieszać szpatułką. Na sam koniec dodać posiekane wafelki. Wymieszać. Ciasto przelać do formy o wym. 23x33cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić.
Krem – wykonanie
W 3/4 szklanki mleka rozrobić żółtka oraz obydwie mąki. Dokładnie rozmieszać, by nie było żadnych grudek. Resztę mleka zagotować wraz ze śmietaną 30% i z cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione mąki, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Przestudzić. Miękkie masło utrzeć na gładką masę, stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Ciasto Princessa – wykonanie
Na spodzie rozsmarować 2/3 masy, ułożyć biszkopty, jeden obok drugiego. W szparach między biszkoptami rozsmarować masę krówkową. Wyłożyć resztę kremu i posypać posiekanymi wafelkami. Ciasto przed krojeniem pozostawić kilka godzin w lodówce.