Ten deserek traktuję jako jeden z posiłków w mojej diecie. Lubię go ze względu na to, że zaspakaja moją potrzebę na słodkie, gdy taka zaistnieje no i oczywiście jest idealny na wynos
Nie używam cukru ale Wy spokojnie możecie go użyć, jeżeli fit przepisy nie są dla Was 😊
Szarlotka – składniki (2 duże porcje)
- 600g obranych i startych jabłek
- 400g Skyru
- 70 g erytrolu (jeżeli używasz cukru to musisz dopasować pod siebie do smaku)
- 2 łyżki proszku budyniowego waniliowego
- 40g zmielonych płatków owsianych (możesz użyć też innej mąki)
- 60g zmielonych lub drobno posiekanych migdałów
- 40g masła
- skórka i sok z 1 limonki – opcjonalnie
Szarlotka – wykonanie
- jabłka, 20g erytrolu i sok z limonki wrzucić do rondla i uprażyć, jak puszczą trochę soku dodać proszek budyniowy wymieszać i chwilę jeszcze podusić. Odstawić do wystygnięcia
- Mąkę, migdały, skórkę z limonki i masło wyrobić na kruszonkę. Wyłożyć na papier do pieczenia i piec przez 10 minut w nagrzanym do 180C piekarniku. Po tym czasie wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
- Skyr wymieszać z resztą erytrolu
- Układać warstwowo w szklanych pojemniczkach na wynos