Bułki z czekoladą (kwiatek)

Dziś przychodzę z czymś co uwielbiają moje dzieciaki. Słodkie bułeczki, nadziane czekoladą i oprószone kruszonką. Myślę, że skusi się też nie jeden dorosły. Do dzieła!

SKŁADNIKI:

  • 500 g. mąki
  • 35g. drożdży
  • 200 ml mleka
  • 80 g. masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko

NADZIENIE

  • dowolna czekolada (ja użyłam świątecznych czekoladowych zajączków)

KRUSZONKA:

  • 1 szkl. mąki
  • pół szkl. cukru
  • 100 g masła

Wykonanie:

  • Mleko podgrzewamy. Ma być ciepłe ale nie gorące. Wkruszamy do niego drożdże i dokładnie mieszamy.
  • Masło rozpuszczamy i schładzamy (może być letnie).
  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajko i wlewamy mleko z drożdżami.
  • Wyrabiamy ciasto ręcznie lub przy pomocy robota z końcówką haka, wlewając pod koniec płynne masło.
  • Dobrze wymieszane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 min w ciepłe miejsce.
  • Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 14 części. Z każdej formujemy placek i na jego środku układamy czekoladę (ilość równa 2 kostkom).
  • Placek delikatnie zwijamy w bułeczkę, dobrze sklejając i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem , łączeniem do dołu.
  • Ja bułeczki ułożyłam w 2 kwiatuszki. Kiedy rosną „przytulone”, są bardziej puszyste i mniej wysuszone dookoła.
  • Składniki na kruszonkę łączymy przecierając w palcach aby powstały grudki.
  • Bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy kruszonką.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wstawiamy bułeczki i pieczemy 25 min.
  • Upieczone można posypać cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową. Przepyszne są również bez dodatków.
Słodkie bułki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.