Kurczak w sosie i kasza orkiszowa z warzywami

SZYBKI OBIAD Z KURCZAKIEM

Prosty przepis na obiad dla wielbicieli kurczaka, a w szczególności tych bardziej soczystych części jakimi są pałki. Jeśli pierś drobiowa jest dla ciebie zbyt sucha to ten przepis może ci się spodobać. Kurczaka podałam z kaszą, którą urozmaiciłam warzywami, ale równie dobrze smakować będzie z ryżem lub ziemniakami z wody.

Składniki:

  • 900g pałek kurczaka bez kości (polecam mięso z udek z Lidla)
  • przyprawy : papryka wędzona, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, sól, pieprz mielony czarny, przyprawa pomidory suszone z bazylią
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • woda

KASZA

  • 200g. kaszy orkiszowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 papryki (u mnie czarne wąskie)
  • sól
  • woda
  • opcjonalnie :świeża pietruszka, masło

Wykonanie:

Kurczaka dzielimy na kostkę, doprawiamy całą paczuszką suszonych pomidorów (u mnie z dodatkiem bazylii). Następnie dodajemy kolejne przyprawy :około 1,5 łyżeczki papryki, 1,5 łyżeczki czosnku i 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego. Na patelnie z rozgrzanym olejem wykładamy mięso i smażymy z obu stron, następnie posypujemy mąką a gdy się zarumieni, zalewamy wodą do 3/4 wysokości (ok. 3 szkl. ). Kurczaka dusimy uważając aby nie przywarł do patelni, gdy woda zbyt szybko się zredukuje. Wówczas należy odrobinę dolać i gotować do miękkości (ok.30 min.)

Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz paprykę. Podsmażamy warzywa na złoty kolor a następnie wsypujemy 200g kaszy, przysmażamy, przyprawiamy solą i zalewamy wrzątkiem (ok 3 szkl) Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Jeżeli wciąż będzie za twarda, dolewamy wodę i ponownie dusimy, postępując tak do pożądanej miękkości. Gotową kaszę możemy dosmaczyć łyżką masła i garścią świeżej natki pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *