Prosty przepis na obiad dla wielbicieli kurczaka, a w szczególności tych bardziej soczystych części jakimi są pałki. Jeśli pierś drobiowa jest dla ciebie zbyt sucha to ten przepis może ci się spodobać. Kurczaka podałam z kaszą, którą urozmaiciłam warzywami, ale równie dobrze smakować będzie z ryżem lub ziemniakami z wody.
Składniki:
- 900g pałek kurczaka bez kości (polecam mięso z udek z Lidla)
- przyprawy : papryka wędzona, pieprz cytrynowy, czosnek granulowany, sól, pieprz mielony czarny, przyprawa pomidory suszone z bazylią
- 2 łyżki mąki pszennej
- woda
KASZA
- 200g. kaszy orkiszowej
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka korzeń
- 2 papryki (u mnie czarne wąskie)
- sól
- woda
- opcjonalnie :świeża pietruszka, masło
Wykonanie:
Kurczaka dzielimy na kostkę, doprawiamy całą paczuszką suszonych pomidorów (u mnie z dodatkiem bazylii). Następnie dodajemy kolejne przyprawy :około 1,5 łyżeczki papryki, 1,5 łyżeczki czosnku i 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego. Na patelnie z rozgrzanym olejem wykładamy mięso i smażymy z obu stron, następnie posypujemy mąką a gdy się zarumieni, zalewamy wodą do 3/4 wysokości (ok. 3 szkl. ). Kurczaka dusimy uważając aby nie przywarł do patelni, gdy woda zbyt szybko się zredukuje. Wówczas należy odrobinę dolać i gotować do miękkości (ok.30 min.)
Na drugiej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną cebulę, marchewkę, pietruszkę oraz paprykę. Podsmażamy warzywa na złoty kolor a następnie wsypujemy 200g kaszy, przysmażamy, przyprawiamy solą i zalewamy wrzątkiem (ok 3 szkl) Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż kasza wchłonie wodę. Jeżeli wciąż będzie za twarda, dolewamy wodę i ponownie dusimy, postępując tak do pożądanej miękkości. Gotową kaszę możemy dosmaczyć łyżką masła i garścią świeżej natki pietruszki.