Dzisiaj coś dla wielbicieli serniczków. Delikatny, kremowy i bez ubijania białek-bo właśnie tego nie lubię w sernikach ;). Sernik z białą czekoladą przygotowałam na Wielkanoc i polubili go wszyscy moi domownicy. Mam nadzieje że i Tobie zasmakuje. Zapraszam po przepis.
Składniki(wszystkie w temp. pokojowej)
- 1 kg twarogu mielonego (u mnie z wiaderka)
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 ml. śmietanki 30%
- 2 tabliczki czekolady
Spód:
- 125 g herbatników (pół opakowania)
- 50 g masła
Polewa:
- 100 g. masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki wody
- 4 łyżki mleka w proszku
Wykonanie:
- Blaszkę tortową o średnicy 24cm wykłdamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 140 stopni a na jego dnie ustwiamy naczynie z wrzątkiem (ok 500ml)
- Śmietankę podgrzewamy (nie zagotowujemy) i wkruszamy do niej 2 tabliczki czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
- Ciasteczka miksujemy z masłem na piasek (ja użyłam blendera). Powstałą masą wykładamy dno przygotowanej tortownicy i wkładamy do lodówki na ok. 20min. W tym czasie przygotowujemy masę twarogową.
- Do misy miksera wkładamy twaróg, jajka, cukier, aromat oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy około 3 minuty, a następnie wlewamy śmietankę z czekoladą (nie może być ciepła) i mieszamy do połączenia składników.
- Powstałą masę wlewamy na przygotowany w blaszce spód i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 90 min. Po tym czasie zostawiamy sernik w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia.
Polewa:
- Masło rozpuścić z wodą i cukrem. Zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku energicznie mieszając.Polewę wylewamy na zimny sernik. Całość schładzamy w lodówce.