Ślimaki drożdżowe z kokosem

Kto nie lubi świeżutkich drożdżówek. Dzisiaj proponuje Wam aromatyczne drożdżówki nadziane masłem kokosowym i oblane lukrem . Do nadziewania możesz też użyć np. czekolady typu NUTELLA lub dżemu. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu.

Składniki:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 500 g mąki
  • 120 ml letniego mleka
  • pół szklanki cukru
  • 100g masła lub palmy
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 150 g masła
  • 1 szkl. wiórek kokosowych
  • 3 łyżki cukru pudru

Lukier:

  • 1 szkl. cukru pudru
  • 2 łyżki wody

Wykonanie:

1.Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku.
2.Masło roztapiamy.
3.Do miski przesiewamy mąkę i łączymy z cukrem,jajkami, oraz szczyptą soli, a następnie dodajemy mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie lub robotem za 4.pomocą haka do ciasta drożdżowego.
5.Ciasto wyrabiamy, stopniowo dodając tłuszcz .
6.Wyrobione gładkie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na około 40-60 min.
7.Składniki na nadzienie : tłuszcz, kokos i cukier dokładnie łączymy.
8.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o wymiarach około 20/30 cm i smarujemy przygotowaną masą kokosową.
9.Zwijamy ciasto w rulonik i dzielimy go na 12 kawałków używając ostrego noża.
10.Ślimaczki układamy na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i przykrywamy na chwilkę ręczniczkiem (15 min).
11.Tak przygotowane ciastka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 20 min. Po upieczeniu polewamy lukrem i obsypujemy kokosem.

SMACZNEGO

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.