Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Powoli zaczuna się sezon na rabarbar, który najczęściej jest wykorzystywany w ciastach drożdżowych. Jednak ja postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i lekko kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny, gdyż masa migdałowa równoważy nam tą lekko kwaskowość rabarbaru.

Potrzebne składniki:

  • 8 – 10 gałązek rabarbaru
  • Spód:
  • 125 g masła
  • 80 g cukru 
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • szczypta soli
  • 235 g mąki
  • Masa migdałowa:
  • 70 g migdałów
  • 45 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 50 g masła
  • 1 żółtko
  • 60 g śmietany 36%


Tarta z rabarbarem wykonanie:

Rabarbar kroimy w 2 – 3 centymetrowe  cząstki pod kątem, tak aby wyszły takie małe romby, myjemy i pozostawiamy do osuszenia. Ucieramy cukier z masłem za pomocą miksera na kremową masę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i ubijamy przez około minutę. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy do połączenia się składników, zagniatamy ciasto.  Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie, nakładamy na to pergamin, wysypujemy suchy ryż, fasolę, ziarna aby obciążyć ciasto. Pieczemy pod obciążeniem na rumiany kolor przez 15 minut w 175 stopniach. Migdały podpiekamy w piekarniku na rumiano, następnie mielimy na drobno w robocie kuchennym, dodajemy masło, cukier sól i ucieramy. Następnie dodajemy żółtko i śmietanę, ucieramy do połączenia się składników. Rozsmarowujemy na ostudzoną tartę. Układamy cząstki rabarbaru. Pieczemy w 175 stopniach przez 25 – 30 minut. 

Jeżeli lubicie ciasta z owocami to polecam również przepis na malinowe rożki z ciasta filo, robi się je bardzo błyskawicznie, więc jak znalazł gdy mamy niespodziewanych gości. Lub jeżeli mamy więcej czasu to koniecznie zróbcie ciasto ze śliwkami i orzechami włoskimi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.