Nasz ulubiony weekendowy chlebek to właśnie chlebek rwany. To ciekawa propozycja pieczywa na spotkanie rodzinne, ale też do lunch boxa czy grilla. Nasza wersja chlebka rwanego koniecznie z dodatkiem czosnku, ale masło można przygotować wedle własnych upodobań dodając odpowiednie przyprawy czy zioła.
Chlebek rwany – Składniki :
- 600 g mąki tortowej
- 300ml letniej wody
- 40 g świeżych drożdży
- 50g oliwy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
Masło czosnkowe :
- 150 g masła
- 2 ząbki czosnku
- garść bazylii
- łyżeczka soli
Chlebek rwany – Wykonanie:
- Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie
- Do miski wsypuje mąkę, sól, cukier oraz wlewamy oliwę i wodę z drożdżami.
- Ciasto na chlebek wyrabiamy a następnie odstawiamy pod przykryciem na około godzinkę.
- W tym czasie do masła przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy sól oraz bazylię a następnie mielimy za pomocą blendera.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy (jeśli się klei można podsypać mąką), smarujemy masłem i tniemy płat na 8 równych paseczków.
- Każdy pasek zwijamy w harmonijkę i układamy koło siebie w formie tortowej lub 25/25cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej np.sezamem. Odstawiamy na 15 min.
- Chlebek rwany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 min