Pyszne ,puszyste i z sezonowymi owocami. To ciasto , które ja dziś podaję do kawki. Może i ty się skusisz. Zapraszam na ciasto z rabarbarem, borówkami i kruszonką.
Składniki:
- 4 jajka (temp. pokojowa)
- pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
- pół szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu naturalnego (lub opakowanie cukru waniliowego)
- 2 łodygi rabarbaru + garść borówki (można użyć tylko rabarbar, łodyżkę więcej)
Kruszonka:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
Wykonanie:
- Blaszkę tortową wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i obtaczamy w cukrze( jeśli mocno kwaśny), zaś borówki w mące ziemniaczanej.
- Składniki na kruszonkę ugniatamy.
- Jajka ubijamy na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy pozostałe składniki: cukier, olej, olejek lub cukier waniliowy ,mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączeni składników.
- Ciasto wylewamy do blaszki , wykładamy owocami i posypujemy kruszonką.
- Pieczmy 40 min w 180 stopniach.
- Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubioną kawą, szklanką mleka lub herbatą ;).