Ciasto z rabarbarem i borówkami

Pyszne ,puszyste i z sezonowymi owocami. To ciasto , które ja dziś podaję do kawki. Może i ty się skusisz. Zapraszam na ciasto z rabarbarem, borówkami i kruszonką.

Składniki:

  • 4 jajka (temp. pokojowa)
  • pół szklanki oleju lub rozpuszczonego masła
  • pół szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu naturalnego (lub opakowanie cukru waniliowego)
  • 2 łodygi rabarbaru + garść borówki (można użyć tylko rabarbar, łodyżkę więcej)

Kruszonka:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki

Wykonanie:

  • Blaszkę tortową wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  • Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę i obtaczamy w cukrze( jeśli mocno kwaśny), zaś borówki w mące ziemniaczanej.
  • Składniki na kruszonkę ugniatamy.
  • Jajka ubijamy na puszystą masę na najwyższych obrotach miksera, następnie zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy pozostałe składniki: cukier, olej, olejek lub cukier waniliowy ,mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy tylko do połączeni składników.
  • Ciasto wylewamy do blaszki , wykładamy owocami i posypujemy kruszonką.
  • Pieczmy 40 min w 180 stopniach.
  • Posypujemy cukrem pudrem i podajemy z ulubioną kawą, szklanką mleka lub herbatą ;).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.