Sezon na młodą kapustę trwa w najlepsze. Można ją robić na wiele sposobów, na surowo, w formie zasmażanej, jako bigos czy też delikatnie duszoną. Do dzisiejszego obiadu zrobiłam ją w wersji delikatnej. Młoda kapusta z koperkiem to szybki i prosty w wykonaniu pomysł na obiad czy kolację.
Kapusta przygotowana z tego przepisu jest lekka, lekkostrawna, bardzo smakuje dzieciom i dorosłym. Można ją podawać z ziemniakami z wody, ziemniakami purée, ale również z kluskami, kopytkami, pysznie smakuje z dodatkiem ulubionego mięsa. Tak przygotowana młoda kapusta z koperkiem nie ma zasmażki, więc jest świetna dla osób, które są na diecie bądź dbają o dietę, jeśli ilość masła jest za duża możesz ją odrobinę zmniejszyć.
Młodą kapustę można robić również na wiele innych sposobów. Najczęściej przygotowuję ją w postaci różnych surówek z dodatkiem majonezu bądź oliwy z oliwek. Do kapusty pasują wszystkie świeże warzywa np. marchewka, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe. Do tego zawsze dodaję sporą ilość koperku, szczypiorku bądź pietruszki.
Młoda kapusta z koperkiem – Składniki
- spora główka młodej kapusty
- średni pęczek koperku
- 2 czubate łyżki masła (mniej niż 100 g)
- płaska łyżeczka soli
- pół płaskiej łyżeczki pieprzu
- łyżeczka cukru
- łyżka soku z cytryny
Młoda kapusta z koperkiem – Wykonanie
Kapustę obierz z zewnętrznych liści, chyba, że są ładne i jędrne to możesz je zostawić. Kapustę podziel na kilka mniejszych części a następnie poszatkuj na drobno.
Poszatkowaną kapustę włóż do garnka, dolej zimną wodę a następnie gotuj na niskiej mocy palnika pod przykryciem przez około 5 minut. Kolejno gotuj przez około 3 minuty bez przykrycia.
Do kapusty dodaj masło, sól, pieprz, cukier, całość wymieszaj.
Ponownie przykryj garnek przykrywką i gotuj do 10 minut na małej mocy palnika, aż kapusta będzie miękka (należy pilnować, by się nie rozgotowała).
Koperek poszatkuj na drobno, dodaj do garnka, gotuj jeszcze 2 minuty.
Na koniec dodaj sok z cytryny i ostatni raz zamieszaj.
Młoda kapusta z koperkiem najlepiej smakuje na ciepło, od razu po przygotowaniu.
Smacznego!