Pleśniak z dżemem

Moje ulubione ciasto, więc nie mogło zabraknąć go na blogu. Kruche maślane ciasto, słodko-kwaśny dżem i delikatna bezowa pianka to idealne zestawienie. A oto mój przepis

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 5 żółtek (temperatura pokojowa)
  • 200g. zimnego masła
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki śmietany 18 %

Beza:

  • 5 białek
  • 250g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Dodtkowo:

  • słoiczek dżemu truskawkowego (u mnie domowej roboty)
  • 1 łyżka kakao

WAŻNE

  • Białka należy bardzo starannie oddzielić od żółtek.
  • Miska do ubijania białek musi być czysta i sucha.
  • Białka najlepiej ubijają się w temperaturze pokojowej.
  • Pianę z białek ubijamy bezpośrednio przed użyciem, nie może czekać.

WYKONANIE:

  • Do miski wsypujemy mąkę, cukier, proszek do pieczenia i dodajemy żółtka oraz pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło (można użyć palmy). Ucieramy za pomocą robota z łopatką do ciasta kruchego (lub ręcznie) do połączenia składników.
  • 2/3 ciasta zawijamy w folię . Do pozostałego dodajemy łyżkę kakao i ponownie mieszamy. Gotową część kakaową również zawijamy w folię i obie kulki wkładamy do zamrażarki na około 15min. (lub na godzinę do lodówki).
  • Po tym czasie białą część ponownie dzielimy. 2/3 ciasta użyjemy na spód, zaś 1/3 na wierzch ciasta.
  • Blaszkę o wymiarach 20/30cm wykładamy papierem do pieczenia i na jej dno zcieramy większą białą część.
  • Wykładamy kolejną warstwę: dżem, a następnie zcieramy na tarce ciasto kakaowe.
  • Przygotowujemy warstwę bezową. Białka w temp. pokojowej ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Prawidłowo ubite białka mają zwartą piankową strukturę , która trzyma się naczynia. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier .Do gotowej masy białkowej dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy delikatnie szpatułką.
  • Masę białkową wykładamy na kakaowy spód a na wierzch zcieramy ostatnią, mniejszą białą część ciasta.
  • Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 45 min. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia (min. 30 min)aby beza nie opadła.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *