To proste i niezwykle pyszne danie. Nada się na obiad lub kolację. Idealne w diecie keto lub low carb. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut.
Zapiekanka – składniki
- 300g mięsa mielonego (dowolne)
- 1 duża lub 2 mniejsze kalarepy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100g śmietany 30%
- 50g startego cheddara
- szczypior
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- trochę startego sera żółtego do posypania na wierzch
Zapiekanka – wykonanie
Kalarepe obrać i pokroić w słupki. Podgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Odcedzić.
Mięso podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę podgrzać i dodać ser, szczypior i przyprawy. Naczynie żaro przesmarować oliwą. Ułożyć część kalarepy, następnie mięso i resztę kalarepy. Polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut w 200C