Zapiekanka z kalarepą

To proste i niezwykle pyszne danie. Nada się na obiad lub kolację. Idealne w diecie keto lub low carb. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut.

Zapiekanka – składniki

  • 300g mięsa mielonego (dowolne)
  • 1 duża lub 2 mniejsze kalarepy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100g śmietany 30%
  • 50g startego cheddara
  • szczypior
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • trochę startego sera żółtego do posypania na wierzch

Zapiekanka – wykonanie

Kalarepe obrać i pokroić w słupki. Podgotować w osolonej wodzie ok. 15 minut. Odcedzić.
Mięso podsmażyć z cebulą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Śmietanę podgrzać i dodać ser, szczypior i przyprawy. Naczynie żaro przesmarować oliwą. Ułożyć część kalarepy, następnie mięso i resztę kalarepy. Polać sosem i posypać startym serem. Zapiekać ok. 30 minut w 200C

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *