Czekoladowy biszkopt z bitą śmietaną i truskawkami – keto

Każdy, niezależnie na jakiej diecie jest lub nie jest, ma czasem ochotę na coś słodkiego. I za sprawą takiej potrzeby wymyśliłam prosty ale genialnie smaczny biszkopt, który potem przełożyłam kremem i truskawkami. Biszkopt sam w sobie będzie idealną bazą pod inne ciasta i można go dowolnie modyfikować.

Biszkopt – składniki

  • 4 jaja
  • szczypta soli
  • 4 pełne łyżki zmielonych na mąkę orzechów laskowych lub migdałów
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
  • 1 czubatą łyżkę kakao
  • kilka kropel Fllavor Drops wanilia (lub innego słodzidła)
  • 10g czekoladowych dropsów bez cukru lub posiekanej gorzkiej czekolady

Krem – składniki

  • 200g śmietany 30%
    100g mascarpone
  • kilka kropel Flavor Drops wanilia (lub inne słodzidło)
  • 200g truskawek

Biszkopt ze śmietaną – wykonanie

  • Jaja ubić ze szczyptą soli na gęsty krem
  • dodać mąkę, delikatnie połączyć
  • następnie dorzucić pozostałe składniki i wymieszać
  • formę 20cm x 20cm wysmarować masłem. Wlać masę i piec ok. 30 minut w 160C
  • upieczony biszkopt odstawić do wystygnięcia a następnie przekroić
  • w czasie stygnięcia ubić śmietanę z mascarpone i słodzidłem
  • truskawki pokroić
  • dolną część posmarować większą częścią kremu i ułożyć część truskawek. Przykryć pozostałą częścią ciasta. Posmarować resztą kremu i ułożyć truskawki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *