Placki z rzepy (brukwi)

Dzisiaj uraczę was przepisem na placki z lekko zapomnianego warzywa czyli brukwi. Ja osobiście uwielbiam ze względu na walory smakowe. Większość zna ją zapewne tylko z surówek. Danie to przypadnie wielu do gustu. Szczególnie osobom będącym na diecie keto czy low carb.

Placki – składniki

  • ok.300g startej brukwi
  • 3 jaja
  • 125g bekonu – pokrojonego w kostke
  • 100g tartej mozzarelli
  • szalotka/szczypior – ilość wg. upodobań
  • 20g oliwy
  • sól, pieprz

Placki – wykonanie

Bekon usmażyć. Lekko przestudzić, przełożyć do miski. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Patelnie rozgrzać. Na średnim ogniu usmażyć placuszki. Podawać wg. smaku. U mnie z kwaśną śmietaną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *