Krem z pieczonych pomidorów nadaje zupie pomidorowej zupełnie innego znaczenia. Jest gęsty i aromatyczny. Można go jeść z różnymi dodatkami. Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie keto czy lowcarb.
Krem – składniki
- 10-12 pomidorów
- 3 cebule
- kilka ząbków czosnku
- Kubek – 200mg creme fraiche
- 150g tartej mozzarelli
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- oliwa do skropienia
- 1 łyżka oregano
- świeża bazylia
- 3 łyżki naturalnej przyprawy do zup
- Sól i pieprz do smaku
- 200-300ml wody
Krem – wykonanie
Piekarnik nagrzać do 250C
Pomidory umyć poprzekrawać na pół, usunąć łykowatą część. Poukładać na blaszce płaską częścią do góry.
Cebule i czosnek obrać, podzielić na mniejsze części, dodać do pomidorów. Skropić oliwą. Przyprawić ziołami do zup. Piec 30 – 40 minut az skóra pomidorów zacznie brązowieć.
Przełożyć do garnka lub naczynia miksera. Dodać pozostałe składniki. Zblendować. Podawać wg. uznania i smaku