Zupa krem z pieczonych pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów nadaje zupie pomidorowej zupełnie innego znaczenia. Jest gęsty i aromatyczny. Można go jeść z różnymi dodatkami. Idealnie nadaje się dla osób będących na diecie keto czy lowcarb.

Krem – składniki

  • 10-12 pomidorów
  • 3 cebule
  • kilka ząbków czosnku
  • Kubek – 200mg creme fraiche
  • 150g tartej mozzarelli
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa do skropienia
  • 1 łyżka oregano
  • świeża bazylia
  • 3 łyżki naturalnej przyprawy do zup
  • Sól i pieprz do smaku
  • 200-300ml wody

Krem – wykonanie

Piekarnik nagrzać do 250C
Pomidory umyć poprzekrawać na pół, usunąć łykowatą część. Poukładać na blaszce płaską częścią do góry.
Cebule i czosnek obrać, podzielić na mniejsze części, dodać do pomidorów. Skropić oliwą. Przyprawić ziołami do zup. Piec 30 – 40 minut az skóra pomidorów zacznie brązowieć.
Przełożyć do garnka lub naczynia miksera. Dodać pozostałe składniki. Zblendować. Podawać wg. uznania i smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *