Klopsiki w sosie grzybowym

To danie, które z pewnością pokochasz. Klopsiki zatopione w gęstym, aromatycznym i kremowym grzybowym sosie zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Dodatkowym atutem sosu jest to, że nie ma w nim ani grama mąki. Jest bez glutenu a jednocześnie niskowęglowodanowy czyli idealny również dla osób na diecie keto czy też low carb.

Klopsiki – składniki

  • 250g dowolnego mięsa mielonego
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • 10g smalcu lub masła do smażenia
  • odrobina wody

Sos – składniki

  • 20g suszonych grzybów
  • 200g śmietany kremowej 30%
  • 2 łyżki kanapkowego serka (typ philadelphia)
  • 1 łyżka maskarpone
  • sól, pieprz, płatki chili do smaku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 10g masła

Klopsiki – przygotowanie

Cebule i czosnek pokroić i zeszklić na połowie tłuszczu. (Resztę zostawić do smażenia). Dodać do reszty składników na klopsy i wyrobić na gładką masę. Gdyby była zbyt zbita dodać odrobinę wody. Uformować ok. 10 małych klopsików. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Usmażyć klopsiki na rumiano.

Sos – przygotowanie

Grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. Jak zmiękną pokroić. W małym garnku roztopić masło grzyby lekko przesmażyć. Dodać śmietanę. Zagotować. Następnie zagęścić sos serkami i dodać przyprawy.

Klopsiki w sosie – wykonanie

Usmażone klopsiki dorzucić do sosu grzybowego i chwilę gotować na małym ogniu. Podawać wg. upodobań. U mnie z kulebiakiem z kapustą i grzybami (przepis podawałam we wcześniejszym wpisie) Smacznego ?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *