To danie, które z pewnością pokochasz. Klopsiki zatopione w gęstym, aromatycznym i kremowym grzybowym sosie zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. Dodatkowym atutem sosu jest to, że nie ma w nim ani grama mąki. Jest bez glutenu a jednocześnie niskowęglowodanowy czyli idealny również dla osób na diecie keto czy też low carb.
Klopsiki – składniki
- 250g dowolnego mięsa mielonego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- 10g smalcu lub masła do smażenia
- odrobina wody
Sos – składniki
- 20g suszonych grzybów
- 200g śmietany kremowej 30%
- 2 łyżki kanapkowego serka (typ philadelphia)
- 1 łyżka maskarpone
- sól, pieprz, płatki chili do smaku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 10g masła
Klopsiki – przygotowanie
Cebule i czosnek pokroić i zeszklić na połowie tłuszczu. (Resztę zostawić do smażenia). Dodać do reszty składników na klopsy i wyrobić na gładką masę. Gdyby była zbyt zbita dodać odrobinę wody. Uformować ok. 10 małych klopsików. Tłuszcz rozgrzać na patelni. Usmażyć klopsiki na rumiano.
Sos – przygotowanie
Grzyby wcześniej namoczyć w gorącej wodzie. Jak zmiękną pokroić. W małym garnku roztopić masło grzyby lekko przesmażyć. Dodać śmietanę. Zagotować. Następnie zagęścić sos serkami i dodać przyprawy.
Klopsiki w sosie – wykonanie
Usmażone klopsiki dorzucić do sosu grzybowego i chwilę gotować na małym ogniu. Podawać wg. upodobań. U mnie z kulebiakiem z kapustą i grzybami (przepis podawałam we wcześniejszym wpisie) Smacznego 😊





