Gołąbki z kapusty pekińskiej

Gołąbki w kapuście pekińskiej

Od kiedy poznałam przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej, to tylko takie robię. Są w wykonaniu znacznie szybsze od tych tradycyjnych, ponieważ kapustę wystarczy tylko chwilę blanszować. W smaku natomiast są praktycznie takie same jak te tradycyjne 😉 Zatem same plusy, zero minusów! Zapraszam do gotowania.

Składniki na gołąbki w kapuście pekińskiej:

  • 200 g ryżu
  • 800 g mięsa mielonego z szynki
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 cebula
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 200 ml śmietany 18%
  • około 1/2 szklanki wody
  • sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie:

  1. Kapustę dokładnie myjemy i następnie oddzielamy liść po liściu. W następnym kroku liście wrzucamy do gotującej, osolonej wody i blanszujemy przez 2 minuty. Miękkie liście wyciągamy na cedzak i czekamy, aż ostygną.
  2. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni na rumiany kolor.
  3. W międzyczasie gotujemy ryż na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostawiamy go do całkowitego wystudzenia. Chłodny ryż wsypujemy od miski, dodajemy mięso mielone i 2 łyżki przecieru pomidorowego. Dodajemy podsmażoną cebulkę. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Całość wyrabiamy rękoma na jednolitą masę.
  4. Do wcześniej przygotowanych liści kapusty nakładamy farsz i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym.
  5. Z reszty przecieru pomidorowego przygotowujemy sos. Do miseczki dodajemy wodę, śmietanę i przecier. Całość mieszamy i wylewamy na gołąbki.
  6. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 60 minut (możecie je również ugotować). Palce lizać!
gołąbki w kapuście pekińskiej

5 myśli w temacie “Gołąbki z kapusty pekińskiej”

  1. Kiedyś zrobiłam gołąbki z kapusty pekińskiej. Niestety, włókna były dość twarde i nie wszystkim domownikom to odpowiadało.
    Jest jakiś sposób na pozbycie się łykowatości kapusty?

  2. OK ,wlasnie wstawiam do piekarnika nie jestem pewna bo pekinka nie byla w/g mnie z ladnymi lisciami
    ale wszystko zalezy od „szczescia”Dziekuje za przepis i pozdrawiam

    1. Wszystko zależy od tego jakiej wielkości gołąbki robimy. W moim przypadku wyszło 10 gołąbków. Liście trzeba blanszować i dodatkowo usunąć z nich białe błonki 😉 Życzę smacznego!

      1. Ja też teraz właśnie włożyłam do piekarnika gołąbki zobaczymy co z tego będzie część podpieklam na patelni na masełku posypałam różnymi przyprawami były obłędne a jakie wyjdą te z piekarnika z sosem to się okaże.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.