Idealny do tostów i kanapek zarówno w wersji wytrawnej jak i słodkiej. Będzie świetnym wyborem dla osób nie tylko na keto ale również dla tych, którzy są na diecie o niskim indeksie glikemicznym czy lowcarb. Pieczywo o tak niskiej zawartości węglowodanów nie powoduje wahań insuliny i co za tym idzie spadków energii i ciągłego podjadania.
Chleb – składniki
- 6 jaj
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 180g kwaśnej śmietany
- 60g izolatu białkowego lub odżywki (neutralnej lub waniliowej do wersji na słodko)
- szczypta soli
Chleb – wykonanie
Białka oddzielić i ubić na sztywno, dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Do żółtek dodać śmietanę, izolat/odżywkę, szczypte soli i pół łyżeczki proszku. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Następnie dodać ubite białka i delikatnie połączyć. Piec w keksówce lub innej formie ok60 minut w 150 C
Ile tłuszczu ma mieć śmietana?