Nie przepadam za bakłażanem ale w takim wydaniu mogę stwierdzić, że sama przepadłam. Zapiekanki, które smakują jak pizza. Jak zwał tak zwał 😊 najważniejsze, że to danie niskowęglowodanowe i bezglutenowe. Idealne dla osób na keto i lowcarb
[wp_ad_ecamp_1]
Zapiekanki – składniki
- 2 średnie bakłażany
- 8 łyżek pasty paprykowej lub pomidorowej
- 4 łyżki serka kanapkowego typu philadelphia
- 8 łyżek oliwy z oliwek
- 200g tartej mozzarelli
- kilka pomidorków koktailowych
- kilka oliwek
- sól, pieprz, oregano
- trochę pora lub szczypioru
[wp_ad_ecamp_1]
Zapiekanki – wykonanie
- bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 4 plastry. Każdy plaster posolić i zostawić na chwilę by puścił sok.
- oliwę wymieszać z przyprawami
- pastę (koncentrat,przecier) połączyć z serkiem
- bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Posmarować oliwą z przyprawami i podpiec ok 30 minut w 180C
- Pomidory, oliwki, por (szczypior) pokroić
- Podpieczonego bakłażana posmarować pastą, posypać serem, ułożyć pomidory, oliwki i por. Zapiekać kolejne 10-15 minut
[wp_ad_ecamp_1]