Zapiekanki na bakłażanie

Nie przepadam za bakłażanem ale w takim wydaniu mogę stwierdzić, że sama przepadłam. Zapiekanki, które smakują jak pizza. Jak zwał tak zwał ? najważniejsze, że to danie niskowęglowodanowe i bezglutenowe. Idealne dla osób na keto i lowcarb

[wp_ad_ecamp_1]

Zapiekanki – składniki

  • 2 średnie bakłażany
  • 8 łyżek pasty paprykowej lub pomidorowej
  • 4 łyżki serka kanapkowego typu philadelphia
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 200g tartej mozzarelli
  • kilka pomidorków koktailowych
  • kilka oliwek
  • sól, pieprz, oregano
  • trochę pora lub szczypioru

[wp_ad_ecamp_1]

Zapiekanki – wykonanie

  • bakłażana umyć, osuszyć i pokroić wzdłuż na 4 plastry. Każdy plaster posolić i zostawić na chwilę by puścił sok.
  • oliwę wymieszać z przyprawami
  • pastę (koncentrat,przecier) połączyć z serkiem
  • bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym. Posmarować oliwą z przyprawami i podpiec ok 30 minut w 180C
  • Pomidory, oliwki, por (szczypior) pokroić
  • Podpieczonego bakłażana posmarować pastą, posypać serem, ułożyć pomidory, oliwki i por. Zapiekać kolejne 10-15 minut

[wp_ad_ecamp_1]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *