Sałatka z porem i jajkiem to szybki pomysł na sałatkę na II śniadanie, do pracy czy do kolacji. Zawiera proste składniki, które zazwyczaj każdy ma w domu. Przez zawartość pora jest lekko ostra. Najlepiej smakuje drugiego dnia po przygotowaniu. W przepisie jest majonez, ale jeśli chcesz, by była bardziej dietetyczna możesz wymienić majonez pół na pół z jogurtem naturalnym bądź śmietaną. Jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Wypróbuj sałatkę z porem i jajkiem, na pewno ci zasmakuje i zrobisz ponownie. Spróbuj również sałatkę z surimi z ryżem.
Sałatka z porem i jajkiem – Składniki
- 1 duży por bądź 2 mniejsze – wykorzystujemy tylko jasną część, zieloną możemy poszatkować i wykorzystać np. do zupy
- 4 średniej wielości jajka
- 1 duże jabłko
- 6 ogórków konserwowych
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 2 czubate łyżki majonezu
- 1 łyżka musztardy
- sól
- pieprz
Sałatka z porem i jajkiem – Wykonanie
Pora podzielić na pół i dokładnie umyć. W porze często znajduje się piasek pomiędzy warstwami, więc należy bardzo dokładnie przejrzeć. Pokrój go na półtalarki, wrzuć do miski, dodaj odrobinę soli i odstaw na kilkanaście minut.
Jajka ugotuj na twardo. Obierz ze skorupek, jak będą chłodne pokrój je w kostkę za pomocą noża bądź kółka do krojenia warzyw.
Jabłko obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę.
Kukurydze konserwową wyciągnij z puszki.
Ogórki konserwowe pokrój w kostkę, jeśli puszczą za dużą ilość wody, zlej ją zanim dodasz ogórki do miski.
Wszystkie przygotowane składniki dorzuć do miski z porem, dodaj musztardę, majonez, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
Sałatkę możesz jeść od razu, ale jednak lepiej wstawić ją do lodówki i poczekać jak smaki się przejdą i sałatka będzie ostrzejsza przez intensywny smak pora.
Smacznego!
Ja niedodaję jabłka, ale jak chce tak na bogato🤣 to dodaję szynkę pokrojoną w paseczki. Musztardy to jedną łyżeczkę