Ryba po grecku

ryba po grecku

Ryba po grecku – Składniki

Ryba po grecku to klasyczne danie, które znajduje się na wigilijnym stole praktycznie w każdym polskim domu. Warstwa pieczonej ryby a na niej warstwa duszonych warzyw z dodatkiem pomidorów, mimo, że robię to danie dosyć często w ciągu roku to jednak w Boże Narodzenie smakuje ono najlepiej. U mnie w domu robi się w wersji z duuuuużą ilością warzyw, gdzie ryba jest w sumie dodatkiem. W Wigilię jemy ją na ciepło a w kolejne dni już na zimno.

Przepis na rybę po grecku jest bardzo prosty. Przygotowanie tego dania nie zajmuje dużo czasu, dodatkowo można je jeść przez kilka kolejnych dni, ponieważ z dnia na dzień jest bardziej aromatyczne.

Składniki warstwy rybnej

  • 700 g świeżej bądź mrożonej (waga po rozmrożeniu) ryby
  • sól
  • pieprz
  • mąka pszenna do panierowania
  • olej do smażenia

Składniki farszu warzywnego

  • 6 dużych marchewek
  • 2 pietruszki
  • biała część pora
  • mały seler
  • 2 duże cebule
  • sok z cytryny
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • pieprz
  • cukier
ryba po grecku

Jaką wybrać rybę do ryby po grecku?

Do ryby po grecku można dodać dowolną ulubioną rybę, jednak najlepiej pasują do niej delikatne filetowane ryby. Można użyć świeżej bądź mrożonej ryby, pamiętaj jednak, by rybę ważyć po rozmrożeniu. Do ryby po grecku najbardziej lubię dorsza, ale wykorzystać można również filety z mintaja, morszczuka czy pstrąga. Jeśli robimy danie na Boże Narodzenie idealnie sprawdzi się karp smażony w dzwonkach pozbawiony ości.

Ryba po grecku – Wykonanie

Jeśli masz mrożoną rybę poczekaj, aż ona się rozmrozi i będzie w temperaturze pokojowej. Świeże filety umyj dokładnie, osusz. Pokrój na 10 cm kawałki. Każdy kawałek posyp solą i pieprzem, obtocz w mące.

Na patelni rozgrzej olej, każdy kawałek ryby smaż z obu stron na niewielkiej mocy palnika przez około 3-4 minuty na każdej stronie. W sporym naczyniu żaroodpornym poukładaj na dnie kawałki ryby jeden obok drugiego.

Następnie przygotuj farsz warzywny. Z przepisu wychodzi spora ilość farszu warzywnego, ponieważ lubię, gdy jest więcej warzyw niż ryby, jeśli wolisz cienką warstwę farszu zmniejsz ilość warzyw z przepisu.

Marchew seler, korzeń pietruszki obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pora pokrój na półksiężyce, cebulę w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzej sporą ilość oleju, następnie wsyp wszystkie warzywa, szybko przemieszaj, kolejno dodaj połowę wody i duś pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Następnie dodaj cukier, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę w proszku i sok z cytryny. Koncentrat pomidorowy rozmieszaj w pozostałej ilości wody i dodaj do warzyw. Duś przez kolejne 15 minut na małym ogniu mieszając co kilka minut. Jeśli będzie zbyt gęsty dodaj jeszcze trochę wody. Farsz będzie idealny, gdy wszystkie warzywa będą już miękkie.

Gorący farsz warzywny nałóż na wcześniej przygotowaną rybę. Rybę po grecku podawaj na zimno bądź na ciepło, najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdyż ryba mocno przejdzie smakiem warzyw.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *